Visok kolesterol često prolazi neprimijećeno, ali njegovi učinci mogu biti ozbiljni. Rano prepoznavanje upozoravajućih znakova ključno je za održavanje zdravlja srca. Iako visok kolesterol obično ne uzrokuje očite simptome, postoje pokazatelji na koje treba obratiti pažnju, a neke od njih možete primijetiti i pogledate li se u ogledalo.

Zadovoljavajuću razinu kolesterola ponekad je teško odrediti jer što se smatra “normalnim” varira ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima. Ipak, visok kolesterol može tiho utjecati na zdravlje, čineći ga jednako zabrinjavajućim kao i visoki krvni tlak. Prema dr. Donaldu Lloyd-Jonesu, kardiologu na Sveučilištu Northwestern, kolesterol može biti “tihi ubojica”.

Za razliku od krvnog tlaka, visok kolesterol obično ne pokazuje fizičke simptome sve dok se ne pojavi ozbiljan zdravstveni problem poput srčanog udara ili moždanog udara. Međutim, određeni čimbenici mogu ukazivati na povišene razine kolesterola i povezane zdravstvene rizike. Rano prepoznavanje tih znakova može pomoći u usmjeravanju preventivnih mjera poput redovitih pregleda, prehrambenih prilagodbi i uzimanja lijekova, piše The Healthy.

Ovdje su neki od znakova koje ne biste smjeli zanemariti:

– Promjene na koži: Iako visok kolesterol obično nema vidljivih znakova, kod osoba s izrazito visokim razinama kolesterola mogu se pojaviti specifični tipovi kožnih osipa ili lezija. Ovi osipi često podsjećaju na kožne promjene i mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela, uključujući lice.

– Obiteljska povijest: Ako imate obiteljsku povijest visokog kolesterola ili srčanih bolesti, to je znak da biste trebali pažljivo pratiti svoje razine kolesterola. Genetski faktori mogu povećati rizik i učiniti vas osjetljivijim na visok kolesterol.

– Povećan rizik za srčane bolesti: Osobe koje imaju faktore rizika za srčane bolesti, poput pretilosti, dijabetesa ili hipertenzije, mogu biti podložne povišenim razinama kolesterola. Ako se već suočavate s ovim rizicima, važno je redovito pratiti svoje zdravlje srca.

– Druge zdravstvene komplikacije: Određeni zdravstveni uvjeti, kao što su kronične upalne bolesti ili problema s štitnjačom, mogu povećati rizik od visokog kolesterola. Ako već imate takve probleme, važno je provoditi redovite pretrage i konzultirati se sa svojim liječnikom.

– Vidljivi simptomi: U nekim slučajevima, visok kolesterol može dovesti do fizičkih znakova poput pojave žutih naslaga na koži oko očiju ili drugih dijelova tijela. Ovi znakovi su rijetki, ali mogu ukazivati na potrebu za dodatnim ispitivanjem.

Prepoznavanje ovih znakova i pravovremeno djelovanje može pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija povezanih s visokim kolesterolom. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili imate razloge za zabrinutost, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom.