52 posto djece koja su bila zaražena koronavirusom nisu imala niti jedan od službenih simptoma koronavirusa.

Simptomi koronavirusa kod mnoge djece razlikuju se od onih kod odraslih osoba. Prema popularnoj britanskoj aplikaciji Covid Symptom Study, koju su dizajnirali poznati liječnici i znanstvenici, glavni simptomi Covida-19 kod djece su umor, glavobolja, upaljeno grlo i gubitak apetita.

Jedini 'službeni simptom' koji djeca imaju je povišena tjelesna temperatura koja je navedena kao jedan od najučestalijih simptoma, piše Mirror.

Kod odraslih su umor, glavobolja i upala grla također jedni od simptoma, no češći su kašalj i gubitak njuha.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba kao službene simptome koronavirusa navodi povišenu tjelesnu temperaturu, kontinuirani kašalj i gubitak njuha i okusa.

– Povratak djece u školu i zadržavanje djece u školi je prioritet pa je vrlo važno da razumijemo kako se Covid-19 očituje kod djece i uočimo potencijalne razlike – rekao je Tim Spector, profesor genetske epidemiologije sa Sveučilišta King koje je razvilo aplikaciju.

– Znajući da se kod djece respiratorni problemi ne pojavljuju tako često nego će prije patiti od glavobolje, umora i osipa na koži, pomoći će roditeljima da donesu ispravne odluke i ostave ih kod kuće dok se ne budu osjećali bolje – pojasnio je.

Prema aplikaciji, 52 posto djece koja su bila zaražena koronavirusom nisu imala niti jedan od službenih simptoma koronavirusa.

Pet najčešćih simptoma Covida-19 kod djece su umor (55 posto), glavobolja (53 posto), povišena tjelesna temperatura (49 posto), grlobolja (38 posto) i gubitak apetita (35 posto), prenio je Vecernji.hr.