Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH ove godine otkriven je u Zračnoj luci Sarajevo i iznosio je 61.100 američkih dolara, dok na ulazu nije bilo otkrivanja neprijavljenog novca.

Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH lani je također otkriven u ovoj zračnoj luci, a iznosio je 15.820 eura.

S druge strane, najveći iznos neprijavljenog novca na ulazu u BiH prošle godine isto je otkriven u sarajevskoj zračnoj luci i iznosio je 32.000 eura.

Osobi koja ne prijavi novac koji nosi sa sobom u iznosu većem od dopuštenog, a bez prijave smatra se da je učinila prekršaj, isti se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima. Putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su ih prijaviti carinskom tijelu na svakom graničnom prijelazu u BiH. Iznos novca koji se može unijeti u BiH nije ograničen, ali se unos novca u iznosu većem od 10.000 eura treba prijaviti carinskom organu, kaže za Srpskainfo šef Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO-u Ratko Kovačević.

Ranija analiza UNO-a pokazala je da je među osobama koje su pokušavale nelegalno iznijeti novac iz BiH najviše bilo stanovnika BiH, Kine, Turske, UAE. Najveći iznos gotovine koji je prijavljen na izlasku iz BiH u ovoj godini iznosio je 23,3 milijuna eura, prijavljena je na graničnom prijelazu Rača, a riječ je o pravnoj osobi. Na ulasku u BiH, također na Rači, u 2022. prijavljen je identičan iznos.

Najveći iznos koji je lani prijavljen na ulasku u BiH iznosio je 2 milijuna eura. Najveći iznos gotovine prijavljena na izlasku iz BiH u 2021. iznosila je 4,5 milijuna eura.