Siromaštvo u starijoj dobi veliki je problem u Njemačkoj. Stručnjaci Njemačkog mirovinskog osiguranja (DRV) izračunali su kako je najniža mirovina koju netko može dobiti u Njemačkoj 563 eura mjesečno.

Svaka mirovina je drugačija i visina mjesečnog iznosa je individualna. Njemačko mirovinsko osiguranje (DRV) izračunava ga iz različitih vrijednosti.

Mirovinska formula proizlazi iz množenja zarađenih bodova, faktora pristupa i vrste mirovine te trenutne vrijednosti mirovine, piše Fenix.

Platni bodovi izračunavaju se godišnje usporedbom primanja s prosječnim primanjima svih osiguranika. Ako primanja točno odgovaraju prosječnim primanjima u odgovarajućoj godini, to rezultira platnim bodom.

U skladu s tim uzima se u obzir i vrijeme provedeno u odgoju djece (do 10. godine) ili brizi o rodbini.

Također se vodi računa o tome kada će i tko otići u mirovinu. Ako odete ranije u mirovinu, postoje odbitci. Oni koji duže čekaju mogu dobiti doplate.

Ako idete u mirovinu točno u određeno vrijeme, faktor odlaska u mirovinu je 1,0 – i nema odbitaka ni doplata. Starosna mirovina ima koeficijent vrste mirovine 1,0, dok primjerice mirovina za siročad ima faktor 0,2. Trenutna vrijednost mirovine je 37,60 eura za Zapadnu Njemačku i 37,60 eura za Istočnu Njemačku.

Ovo je najniža mirovina u Njemačkoj

No, koliko bi, ili bolje reći koliko malo, umirovljenik morao dobiti svaki mjesec u najgorem slučaju? Internetski portal “Finanztip” izračunao je: “U najgorem slučaju, primat ćete 563 eura mjesečno.”

“Finanztip” ilustrira ovaj “najgori mogući scenarij” na primjeru: Žena nikad u životu nije radila i bila je udana za samostalnog poduzetnika. Tijekom brakorazvodnog procesa na vidjelo je izašlo brdo dugova, a žena zbog samostalne djelatnosti nije dobila niti jedan mirovinski bod. Žena stoga nema pravo niti na zakonsku mirovinu niti na osnovnu mirovinu.