Idealna temperatura za vaš dom ponajviše ovisi o vašim navikama, no trebali biste voditi računa o pametnom korištenju električne energije.

Zbog toga britansko ministarstvo energetike preporučuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stupanj u zimskim mjesecima, a još nižu kada spavate ili ste izvan kuće, piše Real Simple.

Dnevni boravak

Temperaturu dnevne sobe najbolje je održavati između 19 i 22 stupnja jer se tamo najviše vremena provodi, a tu dolaze i gosti. Stručnjaci kažu da je potrebno redovito provjetravati ovu prostoriju.

Spavaća soba

Trebala bi biti najhladnija u stanu, a idealna temperatura je između 16 i 18 stupnjeva. Razlog tako niske temperature je kvaliteta sna. Previsoka temperatura u spavaćoj sobi loše utječe na san, povećava nemir i produljuje vrijeme potrebno za uspavljivanje. Ne preporučuje se ni spavanje u prehladnoj prostoriji jer se možete prehladiti.

Kuhinja

Zagrijte je na 20 stupnjeva jer se kuhanjem prostor dodatno zagrijava. No, temperatura ne smije biti ispod 20 stupnjeva jer se tada stvara kondenzacija i vlaga koja uzrokuje stvaranje plijesni.

Kupaonica

Temperatura u njoj trebala bi biti 21 stupanj, jer je ugodna za boravak, a na zidovima kupaonice neće se stvarati vlaga. Kada tijekom kupanja povisite temperaturu, prozračite kupaonicu, prenosi Jutarnji.hr.