Neprestano smo bombardirani informacijama o super zdravom voću, i o brojkama voćki koje bi dnevno trebali pojesti. Na svijetu je toliko zdravog voća i povrća da je nemoguće oprobati sve.

Znanstvenici su izdvojili deset namirnica koje dokazanao štite zdravlje organizma.

Ordinacija.hr prenosi popis tih namirnica, te savjetuje da ih uvrstite na svakodnevni meni i uživate u zdravom rijelu.

1. Limun
Zašto su zdravi: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdravu razinu kolesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj stanica raka.
Savjet: Dodajte kriškicu limuna šalici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu apsorbirati antioksidante iz zelenog čaja za čak 80 posto!

2. Brokula
Zašto je zdrava: Jedna manja porcija brokula sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je iznimno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokule može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.
Savjet: Zagrijte ih. Ukoliko se odlučite zagrijati brokulu u mikrovalnoj pećnici, ona će u sebi zadržati i do 90 posto vitamina C. Učinite li to kuhanjem, zadržava samo 66 posto spomenutog vitamina.

3. Čokolada
Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni tlak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i kolesterol.
Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

4. Krumpir
Zašto je zdrav: Jedan crveni krumpir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B skupine) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krumpir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.
Savjet: Neka se krumpir ohladi prije nego ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krumpir nakon jela pomoći potrošiti skoro 25 posto više masnoće nakon obroka.

5. Losos
Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.
Savjet: Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi
Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju kolesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.
Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantira dobar san.

7. Avokado
Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava kolesterol za čak 22 posto. Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog tlaka je konzumirati dovoljno kalija
Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu apsorbirati nutrijente iz ostalih namirnica

8. Češnjak
Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli.
Savjet: Pazite kako ga obrađujete tijekom kuhanja – češnjak koji se prekuha gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Špinat
Zašto je zdrav: Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.
Savjet: Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

10. Mahunarke
Zašto su zdrave: Jedete li mahunarke četiri puta na tjedan možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 posto, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.
Savjet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno je istraživanje pokazalo kako crni grah ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta graha.