"Imamo gotovo 800 milijuna iTunes računa, a većina njih imaju kreditne kartice iza sebe", rekao je Cook na tromjesečnom konferencijskom susretu s analitičarima. 

"Mi već imamo ljude koji koriste Touch ID [Appleov čitač otiska prsta] za kupnju brojnih stvari u našoj trgovini, tako da je to za nas područje od interesa." 

Da se "to" odnosi na virtualne novčanike - smartphone aplikacije znači da će zamijeniti potrebu za kreditnim karticama i gotovinom. 


Novčanici sutrašnjice

Virtualni novčanici su ideja koja se učestalo spominje još od 2011. godine kada je Google lansirao svoj razvikani Google Wallet za Android, odnosno "novčanik sutrašnjice", kako ga je nazvao. 

Tri godine kasnije i nakon gotovo pola milijarde dolara investicije, Google Wallet je uglavnom ignoriran od strane potrošača. U međuvremenu, konkurenti kao što je Square i njegova Square Wallet aplikacija, također su odustali od razvoja. 

Uvjeriti ljude da odbace staromodni novac i kreditne kartice, ispada da je teže nego se čini. No, kako se Apple sve više zagrijava za ono što se čini kao iskorak prema virtualnom prostoru mobilnog plaćanja, korisnici imaju dobar razlog vjerovati da su dani nošenja kožnih novčanika odbrojani. 

Tehnologija koja stoji iza mobilnih novčanika, tzv. e-novčanika, bazira se na NFC standardu (Near Field Ccommunication). S ovim standardom već su mnogi eksperimentirali, primjerice Nokia, međutim i dalje postoji zabrinutost mogu li hakeri iskoristiti NFC prijenos i modificirani osjetljive podatke. 

Appleovi postojeći telefoni međutim nisu opremljeni s NFC čipovima što je ostavilo stotine milijuna korisnika iPhona bez mogućnosti da plaćaju robu pomoću e-novčanika. Istodobno, mnogi trgovci ne žele prihvatiti NFC terminale, jer to od njih zahtjeva investiciju u novi, skup hardver. Umjesto toga, oni su se odlučili za jednostavnija softverska rješenja, kao što su aplikacije koje pretvaraju smartphone ili tablet u terminalne kreditne kartice i to uz minimalne troškove. 


Prepreke za uvođenje m-plaćanja

No, najveća prepreka za Google Wallet i ostale sudionike na ovom tržištu su mobilni operateri. Virtualni novčanici uglavnom pohranjuju podatke o kreditnoj kartici korisnika na lokalnoj razini, na posebnom čipu unutar telefona (dom takozvanog "sigurnog elementa"). Pojedini mobilni operateri kontroliraju pristup ovom čipu. 

Umjesto da igraju zajedno s Googleovim virtualnim novčanikom, mnogi operateri su blokirali pristup i počeli se nametati i natjecati između sebe (kao što je Isis, virtualni novčanik za AT&T, T-Mobile i Verizon). 

Rezultat ovoga je ogromna fragmentacija na tržištu koje je u usponu i izvor velikih glavobolja za Google. 

"S Google novčanikom imali smo jednu grešku, a sastoji se u tome da su operateri iskoristili mogućnost hardvera da zaista blokiraju proizvod", objasnio je Jonathan Wall, inženjer koji radi na projektu Google Wallet. 

Točka preokreta za Apple mogla bi nastupiti s pojavom iPhonea 6 čiji se izlazak, prema nekim glasinama, očekuje ove jeseni. Mnogi analitičari slažu se s procjenom da će novi iPhone imati NFC, što će otvoriti put prema širem uvođenju mobilnog plaćanja. 

"Apple je usnuli div u svijetu plaćanja", rekao je Denee Carrington iz Forrester Researcha, dodajući da kompanija ima dosta mogućnosti, samo što ih još nisu sve povezali u jedno". 


Netmobil.hr/Time.com