Aspirin je koji se koristi za liječenje boli i upale u tijelu, za liječenje vrućice, za sprječavanje krvnih ugrušaka i za smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara.

Kada se uzima prema uputama za namjeravanu upotrebu, aspirin se općenito smatra sigurnim. Međutim, ovaj lijek može povećati rizik od krvarenja i gastrointestinalnih problema, a određeni ljudi bi trebali izbjegavati upotrebu aspirina.

Tko ne bi trebao piti aspirin?

1. Osobe koje imaju čir na želucu ili crijevu ili osbe koje su imale krvarenje u crijevima ne bi trebale piti aspirin i slične nesteroidne protuupalne lijekove jer mogu oštetiti želudac i crijeva.

2. Osobe koje imaju srčane bolesti ili su imale moždani udar trebale bi izbjegavati aspirin jer se smatra da može rizik od srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara.

3. Osobe koje imaju bolest bubrega, zatajenje srca ili cirozu ne bi smjele uzimati ovaj lijek jer može pogoršati ova stanja.

4. Osobe koje piju diuretike, odnosno pilule za izmokravanje, trebale bi se suzdržati od uzimanja aspirina jer može izazvati probleme s bubrezima kod osoba koje uzimaju diuretike ili neke druge lijekove za kontrolu krvnog pritiska.

5. Osobe koje imaju visok krvni pritisak ne bi trebale piti aspirin jer može pogoršati ovo stanje, odnosno može dodatni povisiti krvni pritisak.

6. Osobe koje imaju poremećaje koji povećavaju rizik od krvarenja također trebaju izbjegavati ovaj lijek jer može pogoršati stanje.

7. Osobe koje imaju zakazanu skoru operaciju ne bi smjele uzimati aspirin i slične lijekove barem nekoliko do tjedan dana prije same operacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja.

8. Trudnice također ne bi trebale uzimati aspirin i druge nesteroidne protuupalne lijekove tijekom zadnja tri mjeseca trudnoće, piše eMedicineHealth.

Nuspojave

Nuspojave uzimanja aspirina uključuju gastrointestinalne čireve ili krvarenje, bolove u trbuhu, uznemiren želudac, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gastritis, krvarenje, osip, glavobolju, grčeve, oticanje kože, gubitak sluha, oštećenje bubrega i zvonjavu u ušima.

Aspirin ne bi trebalo uzimati istovremeno s određenim lijekovima, a to uključuje lijekove kao što su razrjeđivači krvi, poput varfarina ili heparina, diuretici, antiagregacijski lijekovi kao što je klopidogrel, ostali salicilati, kortikosteroidi, litij, antidepresivi, fenitoin, ciklosporin, piše N1.