Uz Hrvatsku, u nedjelju su još dvije reprezentacije osigurale plasman u Katar. To su Španjolska koja je svladala Švedsku u Sevilli 1:0 i Srbija koja je senzacionalno pobijedila Portugal u Lisabonu.

Inače, Hrvatska je najnovijim uspjehom šesti put u povijesti postala sudionikom svjetskog prvenstva i u Kataru 2022 branit će svjetsko srebro iz Rusije 2018.

Pored spomenute tri reprezentacije i domaćina Katar, još u listopadu priključili su se Njemačka i Danska, prije tri dana Brazil je zadržao status jedine reprezentacije koja je nastupila na svim Svjetskim prvenstvima, a u subotu su Mundial izborile Francuska i Belgija.

Svjetsko prvenstvo u Kataru je inače posljednje koje će se održati s 32 reprezentacije.

Na svjetskom prvenstvu 2026. koje će se prvi put u povijesti održati u tri države (SAD-u, Kanadi i Meksiku), sudjelovat će 48 reprezentacija, sami time će zaključiti 24-godišnji ciklus svjetskih prvenstava na kojima su sudjelovale 32 reprezentacije.

Prvo takvo prvenstvo održalo se 1998. u Francuskoj. Domaćini su pokupili svoj prvi naslov svjetskih prvaka, svladavši u finalu Brazil, a Hrvatska je tada osvojila broncu.