Smršavjeti i poslije se ponovno ne udebljati može biti prilično teško. Uz lako dostupne, ali kalorične namirnice koje nas okružuju, te stres i nedostatak sna, čak i oni najodlučniji vrlo lako mogu posustati. 

Dobra vijest je da su nutricionisti otkrili da postoje namirnice kojih možete jesti više, čak i ako želite smršavjeti, i tako je manje vjerojatno da ćete zbog gladi posustati.

Jabuke

Srednje velika jabuka sadrži 95 kalorija i pet grama vlakana. Nutricionistica Katherine Brooking kaže da je jedno istraživanje otkrilo da su žene koje su dnevno jele tri manje jabuke i tako unosile oko 200 kalorija u organizam smršavjele nešto više od kilograma i pol u 12 tjedana, odnosno više od onih koji ovu namirnicu nisu uključili u prehranu.

Šparoge

Šalica šparoga sadrži samo 40 kalorija, 4,5 grama proteina i četiri grama vlakana. 

''To je najbolja moguća namirnica za svakoga tko ne želi biti gladan dok mršavi zbog visokog udjela proteina i vlakana, a malo kalorija'', izjavio je nutricionist Torey Armul i dodao da su šparoge i izvrstan izvor vitamina A, C, K, folata i željeza.

Grah

''Grah se polako metabolizira i tako ste dulje siti'', napominje nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

Pola šalice graha sadrži oko 110 kalorija i sedam grama bjelančevina te otprilike jednaku količinu proteina kao i 30 grama piletina ili ribe. Grah se smatra i superhranom koja je bogata antioksidansima, željezom, kalijem i cinkom.

Bobičasto voće

Ako želite nešto slatko, odaberite bobičasto voće, sugerira nutricionistica Susan Burke March. Kaže kako bobice nemaju puno kalorija, bogate su vlaknima i zadovoljit će želju za nečim slatkim a da ne unosite dodatni šećer. 

Jedno istraživanje pokazalo je da su oni koji su za užinu unijeli 65 kalorija bobičastim voće konzumirali 133 kalorije manje za večeru, dok je drugo otkrilo da su bobice jedna od najboljih mogućih namirnica za održavanje zdrave težine.

Citrusi

''Slatki i sočni grejp i naranče su ukusni način da utažite glad'', kaže Brooking. 

Srednje velika naranča sadrži oko sto kalorija i četiri grama vlakana.

''Zbog toga što su bogati vodom i vlaknima, citrusi imaju niži glikemijski indeks i mogu pomoći u održavanju šećera u krvi stabilnim'', pojasnila je nutricionistica.

Svježi sir

Svježi sir dugo godina na dobrom je glasu zbog dobrog razloga.

''Drži vas dulje sitima jer je bogat proteinima, a savršeno se slaže i sa slatkim poput voća i cimeta, ali i slanim salatama i povrćem'', kaže Taub-Dix.

Porcija svježeg sira koji sadrži četiri posto masti ima oko 110 kalorija, a onog s dva posto masti oko 90.

Jaja

''Kad me klijenti pitaju koju hranu preporučujem kada žele izgubiti težinu, na mom popisu su uvijek jaja'', objašnjava nutricionistica Elisabetta Politi.

''Jaja su jeftina, lako se pripremaju, a tvrdo kuhana uvijek možete ponijeti na posao kao užinu'', dodaje.

Veće jaje sadrži oko 70 kalorija, 13 esencijalnih nutrijenata i šest grama proteina. 

Istraživanja su pokazala da jedenje uravnoteženog doručka na bazi jaja može pomoći da ostanete siti tako da kasnije tijekom dana možete limitirati unos kalorija.

Kelj i slično povrće

Hranjivi, tamni listovi kelja, špinata i rikule imaju samo 25 do 30 kalorija po čaši i opskrbljeni su vlaknima.

''Važno je usredotočiti se na takve namirnice kako biste se osjećali sitima dok pokušavate smršaviti'', smatra nutricionistica Malina Malkani.

Grčki jogurt

Zbog visokog udjela proteina, a malo šećera, grčki jogurt može vam pomoći da budete zadovoljni i siti.

''Grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina od tradicionalnih jogurta'', napominje Armul.

Istraživanje provedeno među 8500 odraslih Europljana pokazalo je da su oni koji su svakodnevno konzumirali grčki jogurt imali 20 posto manje šanse da će patiti od prekomjerne težine, odnosno 38 posto manje šanse da će postati pretili.

Krumpir

Često se može čuti da krumpir treba izbaciti iz prehrane ako pokušavate smršavjeti.

''Nije problem u krumpiru nego u načinu prehrane ili dodacima koje servirate uz njega. Nije zdrav ako se prži ili jede uz kiselo vrhnje'', objašnjava nutricionist Burke March. 

Krumpir srednje veličine ima oko 160 kalorija, četiri grama vlakana, a odličan je izvor vitamina C i kalija.