U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrano je novih 98 zastupnika.

Središnje izborno povjerenstvo BiH obradilo je više od 95 posto glasova. Večernji list donosi novi sastav Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, imena svih 98 zastupnika koji će u iduće četiri godine donositi odluke i predstavljati one koji su ih izabrali.

Broj zastupnika i stranke

U odnosu na protekle dane, došlo je do promjena u broju mandata za pojedine stranke.

I dalje će najveći broj zastupnika imati SDA, njih 28, SDP 16, HDZ BiH 15, DF – GS 10, SBB 8, Naša stranka 6, PDA 4, Nezavisni blok 4, A-SDA 2, HDZ 1990. 2, Narod i pravda 2 i Laburisti jedan.
 
Najveći napredak u odnosu na prošli sastav Zastupničkog doma zabilježila je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja je s dosadašnjih 12 mandata izborila 15. Veliki rast je potvrda odličnoga izbornog rezultata i velike potpore hrvatskog biračkog tijela.

Zanimljivosti ima i u ovom sastavu zastupnika, tako da su među zastupnike prošli dosadašnji ministri iz federalne Vlade, županijskih vlada, županijski premijeri, predsjednici parlamenata, ugledni liječnici, novinari…, ali i predsjednik Federacije BiH.

U Zastupnički dom Parlamenta BiH prošlo je 12 stranaka. Za parlamentarnu većinu potrebno je 50 zastupnika, navodi Večernji list.

Rok za sastavljanje vlasti počinje teći nakon službene objave rezultata izbora od SIP-a BiH.