Premda neki mogu slabije ili jače osjećati posljedice alergija, neke stvari koje radite, a niste ih možda ni svjesni, mogu ih samo pogoršati. Evo na što trebate pripaziti

1. Otvoren prozor

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, nemojte ga držati otvorenim jer peludna zrnca mogu ući dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok je vani sunčano i vjetrovito.

2. Opasnosti klima uređaja

OK, ovo je ljeto bilo iznimno toplo, ali osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebale paliti klimu. Astmatičari i osobe s alergijama moraju pripaziti osobito ako prilikom čišćenja klime koriste jaka kemijska sredstva. Kao zdravija opcija preporučuje se ugradnja filtra za pelud u ventilaciju.

3. Trening na otvorenom

Ako imate običaj vježbati na otvorenom, pripazite kad i gdje to radite. Najveća koncentracija peludi je rano ujutro ili popodne, pa vježbanje pomjerite za kasne popodnevne sate. Stručnjaci upozoravaju i na korištenje tableta za alergiju: počnite ih piti dva tjedna prije nego se pojavi pelud u zraku.

4. Budite redoviti s terapijom lijekovima

Spriječiti je bolje nego liječiti, stoga nemojte početi piti lijekove kad je sezona alergija već u punom jeku – pobrinite se na vrijeme za svoje zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

5. Plišane igračke

Da, zvuči pomalo čudno, ali i plišane igračke spadaju među najčešće izvore alergena. Slatki i mekani plišanci u najvećem broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu. Stoga, ako je moguće, reducirajte broj plišanih životinja na minimum i redovito ih perite.

6. Nepravilno koristite pročišćivač zraka

Sobni pročišćivači zraka i filtri su izuzetno učinkovit način za uklanjanje peludi, prašine i drugih alergena iz zraka. No ako ne zatvorite vrata i prozore u sobi u kojoj ih koristite, neće imati baš puno efekta, pa pripazite i na to.

7. Ignorirate simptome

Iznenada možete postati alergični i u odrasloj dobi, iako do tada niste imali nikakvih problema. Ako svakog proljeća muku mučite sa sinusima, lako je moguće da zapravo imate alergiju na pelud. Prečesta uporaba antibiotika općenito nije dobra za zdravlje pa, kako biste spriječili veće probleme, nemojte odgađati posjet liječniku. Osim toga, možete iznenada razviti alergiju na kućne ljubimce, a da to ni ne znate. Stoga, ako imate kronične simptome alergije koji nikako ne prolaze, nemojte odugovlačiti s pregledom.

8. Perje

Jeste li pomislili da se razlog alergije možda krije i u vašem omiljenom jastuku, bez kojeg ne možete zamisliti lijena popodneva? Da, perje zna biti izvor neugodnih alergija, zato pripazite i na to ako imate problema sa šmrcanjem, kihanjem i sl. Osobama s alergijama se savjetuje da radije nabave jastuke sa sintetičkim punjenjem. Nemojte zaboraviti ni na redovito održavanje madraca, također mogućih izvora alergena.

9. Spavate u istom krevetu s ljubimcem

Ako vam je baš jako slatko to kad vam se maca ili pas uvuku u krevet, još jednom razmislite o tome. Pa čak i ako niste alergični, liječnici upozoravaju da to nije baš najbolja ideja. Vaša spavaća soba treba biti zona bez alergije, pa je najbolje maknuti i sagove koji mogu postati prava riznica prašine ili nabaviti manju podnu prostirku koju trebate redovito čistiti.

10. Imate pticu kao kućnog ljubimca

Možda je teško povjerovati u to, ali simpatični pernati kućni ljubimci također mogu biti veliki okidači za pojavu simptoma alergije. Mala ptica može izazvati jako puno problema, upozoravaju stručnjaci, stoga razmislite o tome hoćete li je zadržati ako ste alergičar.