• Ovi automobili imaju najmanje kvarova i grešaka
  • Ovi automobili imaju najmanje kvarova i grešaka
Njemačka stručna organizacija TÜV svake godine provede više od deset milijuna tehničkih pregleda i sve to sintetizira u svoj izvještaj.

Sad je vrijeme za najnoviji TÜV Report 2024. Prosječna starost voznog parka dosegnula je novi maksimum u ou Njemačkoj – 10 godina. Kao rezultat toga, starija vozila postaju sve važnija za sigurnost na cestama.

U vozilima starima do tri i pet godina, ali i ukupno, pobjednik je VW Golf Sportsvan. Automobil koji se proizvodio do kraja 2020. godine ima najmanju stopu pogrešaka. Do pet godina stari automobili ima 4,2 posto grešaka i prosjek od 49.000 kilometara. Slijede VW T-Roc-a i T-Cross kod vozila starih do pet dogina. Ono što je nama u Hrvatskoj zanimljivo su vozila starijih godišta, do sedam godina, dominira Mazda CX-3 (6,5 posto grešaka i 68.000 prosječnih kilometara) – piše Revija HAK.

Prema statističkoj procjeni svih glavnih pregleda između srpnja 2022. i lipnja 2023., svakome tko treba jeftin i pouzdan automobil za obitelj preporučuje se kupnja Mercedesa B-klase. On nakon devet godina postiže najbolji rezultat (10,5 posto), ua prosjek od 90.000 kilometara. Od malih automobila, posebno se ističe Honda Jazz, do sedam godina starosti samo je 8,4 posto nadostataka ili 22,9 posto do 13 godina (prosjek 117.000 kilometara). Od malih, novijih automobila posebne pohvale zalužuju Opel Karl i Peugeot 208.

Na dnu je jedan model prestigao pretposljednju Daciju Logan, a to je Tesla Model 3 koji već nakon trogodišnje eksploatacije ima 14,7 posto grešaka. U kasnijim godištima ne briljiraju BMW X5, Seat Alhambra, Dacia Dokker i Renault Twingo.

Vozila s najmanje grešaka