Srce je najvitalniji organ u tijelu zato biste ga trebali održavati zdravim koliko je moguće.

Izbjegavate pušenje, jedete zdravu hranu i vježbate. No, jeste li znali da postoje i drugi životni faktori koji mogu loše utjecati na rad srca? Donosimo vam nekoliko navika koje sigurno svatko od nas prakticira, a bilo bi vrijeme da ih izbacimo iz života.

1. Gledanje televizije
Iako redovito trenirate, sjedenje satima navečer može povećati rizik srčanih oboljenja. To se događa zato što nedostatak kretanja može negativno utjecati na razine masti i šećera u krvi. Pokušajte ustati i kratko šetati svakih 20 minuta.

2. Hrkanje
Ova naporna navika može biti znak apneje koja je povezana s povišenim krvnim tlakom, aritmijom i bolestima srca. Ako često hrčete tijekom noći razgovarajte s liječnikom kako biste krenuli s terapijom.

3. Konac za zube
Bolesti desni su uske vezane s bolestima srca. Bakterija koja uzrokuje bolesti desni može ući u krvožilni sustav i uzrokovati upalu. Zato češće čistite zube i posjećujte zubara.

4. Voće i povrće
Ljudi koji jedu više od 5 porcija voća i povrća na dan imaju 20 posto manji rizik od oboljenja srca i infarkta. Dodajte voće i povrće barem kao međuobrok ili desert.

5. Alkohol
Umjereno ispijanje alkohola ne šteti zdravlju, ali učestala konzumacija povezana je sa većim rizikom od povišenoga krvnoga tlaka, visokih razina masnoća u krvi i zatajenja srca. Ostanite pri čaši alkohola na dan za žene i dvije čaše alkohola za muškarce.