Proljeće u vrtove i na balkone donosi radost boja i mnoštvo rascvjetalog cvijeća. Ako tek počinjete s vrtlarenjem, donosimo pregled lukovičastog i sjemenastog cvijeća koje može krasiti i vaš vrt ili tegle na balkonu.

Dok ostatak prirode još miruje nakon zimskog razdoblja, lukovičasto i gomoljasto cvijeće bit će u centru pažnje svojim najčešće zelenim listovima i cvjetnim glavicama intenzivnih boja.

Često to bilje krasi i intenzivan miris koji će upotpuniti estetski ugođaj.

U vrtovima, parkovima, na gredicama, ove biljke lako će naći svoje mjesto. Posađene u skupinama, različitim kombinacijama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje, piše Večernji.hr.

Neke od njih naći će svoje mjesto kao rezano cvijeće u prigodnim aranžmanima i buketima za ukras unutrašnjeg prostora.

Evo što zasaditi:

Tulipan

Lukovice tulipana u vrtu sade se od septembra do novembra na dubini od 10 do 25 cm u skupinama. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna vrtna tla i sunčani položaji.

Lukovica je kruškolika ili jajasta, ravna s jedne, a zaobljena s druge strane.
 
Tulipani

Tulipan su podijeljeni na rane i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Frezije

Iz lukovica frezije rastu po 2-3 cvijeta, svaki se sastoji od 8 i više listića koji su izrasli u osnovi, a prave ljevkastu formu.

Frezije mogu biti žute, ciklama, ružičaste, ljubičaste i bijele bolje, a krasi ih intenzivan i ugodan miris.

Cvjetna drška dužine je 60-80 cm, a listovi su uski i dugi.

Cvijet frezije često se koristi u  stolnim aranžmanima. Lukovice se sade u jesen, a ne vole previše mokro tlo i preveliku vlagu.
 
Cvijet šafrana

Šafran

Zvonasti cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji.

Šafrani su ukras vrtova, javnoga zelenila, a sade se i u posude u domovima. Lukovice se sade na otvorenijim sunčanim položajima u pjeskovito tlo, vrlo često i u kamenjare, krajem septembra i početkom oktobra.

Sade se na dubinu 6-8 cm i u razmacima od oko 12 cm. U rano proljeće prihranjuju se dušičnim đubrivom.