Agencija za nadzor nad tržištem upozorila je građane Bosne i Hercegovine na nekoliko nesigurnih proizvoda koji su pronađeni na tržištu naše zemlje. Riječ je o nekoliko vrsta grijalica.

Na tržištu BiH pronađene su tri vrste električnih kvarcnih grijalica koje predstavl?aju opasnost od požara i opeklina. Prva od njih je električna kvarcna grijalica TRISTAR proizvođača Ruyuan Lighting Electric Appliance Co. Ltd. Ningbo iz Kine.


Proizvod predstavlja opasnost od požara i opeklina jer ima prekidač na donjoj strani aparata koji uključuje grijače iako nijedan grijač nije vidljivo usijan, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je manja od najmanje dopuštene.

Na tržištu je pronađena i električna kvarcna grijalica Luxell. Proizvod predstavlja opasnost od požara i opeklina jer se zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez uporabe dodatnog alata, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je manja od najmanje dopuštene, a proizvod ne sadrži odgovarajuću uputu za uporabu.



Na tržištu je i treća grijalica koja je okarakterizirana kao nesiguran proizvod.

Riječ je o električnoj kvarcnoj grijalici AWT proizvođača Panel International Ltd. Ningbo iz Kine. Kako je navedeno, zaštitna rešetka se može potpuno skinuti bez uporabe dodatnog alata, grijalica ima prekidač na donjoj strani aparata koji uključuje grijače iako nijedan grijač nije vidljivo usijan i proizvod nije propisno označen, a uputa za uporabu ne sadrži sva potrebna upozorenja.



Kako je navedeno, nijedan poizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335-2-30:2012.

Nadležna inspekcija je zatražila povlačenje proizvoda s tržišta i njihovo uništavanje.

Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti.