Lanene sjemenke s pravom nose titulu supernamirnice jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, ali su bogate i topivim vlaknima te ligninom, važnim antioksidansom. Međutim, ove moćne sjemenke preporučuje se jesti mljevene jer imaju vrlo čvrstu opnu pa njihova konzumacija u cjelovitom obliku nema gotovo nikakve nutritivne vrijednosti.

Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja čiste crijeva i ubrzavaju probavu, a odličan su lijek protiv zatvora. Prije konzumacije, lanene sjemenke možete samljeti pomoću kuhinjskih pomagala, u blenderu ili mlincu za kavu. Međutim, kada jednom maknete ovojnicu, brzo mogu užegnuti pa se preporučuje da ih meljete neposredno prije konzumacije.

Mljevene lanene sjemenke potom možete jesti u smoothiejima, posuti po salatama, miješati u kefir ili svježi kravlji sir, stavljati u variva i juhe. Kada ovako mljevene dođu u vaša crijeva, upijaju vodu, šire se i djeluju poput četke koja “riba” toksine i otpadne tvari iz vaših crijeva.

Također, lanene sjemenke sadrže i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminiraju iz tijela pa tako sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu. Jedan od recepata s mljevenim lanenim sjemenkama, koji se preporučuje i za poboljšanje probave, poznata je krema od Johanne Budwig. Ova krema priprema se od svježeg kravljeg sira, mljevenih lanenih sjemenki i lanenog ulja te je idealna za doručak.

Recept za Budwiginu kremu

    4 žlice svježeg zrnatog sira
    2 žlice organskog lanenog ulja
    1 žlica lanenih sjemenki
    voće i orašasti plodovi po želji

Kako biste dobili dobre rezultate, sastojke trebate dodavati po određenom redoslijedu. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro promiješajte štapnim mikserom dok ne dobijte kremastu teksturu, a ulje bude sljubljeno sa sirom. Sjemenke lana sameljite u mlincu za mljevenje kave pa preko njih prelijte kremu od sira i lanenog ulja.

Potom ručno promiješajte sastojke pa preko svega dodajte voće po izboru i orašaste plodove. Ovaj biste doručak trebali pojesti najkasnije 20 minuta od pripreme, i nemojte ga jesti s drugim izvorima bjelančevina I masti, već kao zaseban obrok, ujutro natašte, piše Green.hr