Nar ili šipak jedan je od najpopularnijih i najzdravijih jesenskih plodova. Ipak, mnogi njegovi ljubitelji muku muče s čišćenjem, provodeći izvjesno vrijeme u pokušaju da do slatkih ili kiselih plodova dođu sa što manje ‘štete’ – zaprljane odjeće, noktiju, zgnječenih zrna…

Naravno, za sve postoji rješenje pa se i šipak može očistiti puno lakšim i bržim načinom. Belle Design, korisnica Instagrama koja svakodnevno objavljuje korisne savjete, svojim je pratiteljima otkrila mali trik i naišla na oduševljenje.

Za početak, oko ‘krune’ šipka potrebno je zarezati kvadrat – ne dubok, samo da se gornji dio kore otvori poput poklopca. Zajedno sa zrnima, ugledat ćete i ‘pregrade’, a zatim nožem prođite po kori točno tamo gdje one prolaze. Stvar je nakon toga jednostavna – šipak se lako lomi na pet jednakih dijelova koji sadržavaju njegova ljekovita zrna.
 

Odličan antioksidans

Inače, šipak sadrži mnoštvo vitamina C te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala se posebno ističe kalijum. Zanimljivo, sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a samo jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja.

Može se pripremati na različite načine, a najzdraviji je (po mnogima i najukusniji) bez ikakvih dodataka, iscijeđen u slatki ili kiseli sok, ovisno o njegovoj vrsti.

zagreb.info