Med je jedino sladilo koje se može upotrebljavati i konzumirati bez prethodnog obrađivanja. Može se reći da ga konzumiramo direktno iz prirode, a zanimljivo je da su pokušaji industrijske proizvodnje meda u kontroliranim uvjerila i uz najnoviju tehnologiju uglavnom rezultirali neuspjehom.

Najstariji med u povijesti

Prvi zabilježeni tragovi uporabe meda stari su više od 8000 godina! Prvi dokazi o postojanju meda pronađeni su u pećinama Araῆa u Španjolskoj na čijim su zidovima u obliku crteža prikazani ljudi koji skupljaju med iz divljih pčelinjih košnica.

Gruzijski arheolozi iskopali su glinene posude s medom koji je proglašen najstarijim pronađenim medom na svijetu – starosti od 4700 do 5500 godina.

Mrlje meda na posudama pronađene su 170 kilometara zapadno od Tbilisija, a vjeruje se da su ga proizvele pčele koje su zujale po Gruziji prije čak 5500 godina. Ovaj pronalazak dokaz je oko 2000 godina starijeg meda od onog koji je pronađen u grobnici egipatskog faraona Tutankamona, koji se do ovoga pronalaska smatrao najstarijim, piše Klik.

Kao i u starom Egiptu, u staroj se Gruziji med također pakirao za putovanje pokojnih u zagrobni život, zajedno s lipom i bobičastim voćem. Stari Egipćani i stanovnici Mezopotamije medom su balzamirali pokojnike te bogu Minu nudili med u zamjenu za njegovu milost prema usjevima, a stari su Grci otkrili njegova ljekovita pa ga koristili kao balzam za opekline i osipe.

Ovo nije prvi put da su arheološka istraživanja u fokus stavila Gruziju i Južni Kavkaz. Najstarije ljudske lubanje, koje su dovele u pitanje postojeće teorije o ljudskoj evoluciji i migracijama, pronađene su upravo u gruzijskoj regiji Dmanisi. Također, u susjednoj Armeniji pronađena je i najstarija cipela na svijetu.