U Neumu je svečano otvoren Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ koji se održava danas i sutra u hotelu Grand u Neumu.

Na skup je stigla i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla na poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, a nazočnima se potom obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Kako je najavljeno, skupu će se obratiti i Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, te Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Uvodno predavanje održat će Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Prvi panel, Povijest, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata Bosne i Hercegovine, moderirat će prof. dr. sc. Ivo Lučić i Ivan Vukoja.

Skup se održava u organizaciji Ureda Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.