Jedna od najtežih i najmisterioznijih bolesti našeg doba, zaraza virusom HIV-a, prvi put je zabilježena davnih 20-ih godina prošlog stoljeća, no do nedavno se nije znalo odakle je bolest došla i kako se proširila svijetom.

No sada je otkriveno da je bolest u osvajanje svijeta krenula iz današnje Kinshase, glavnog grada Demokratske republike Kongo, piše portal Science Alert. Tada, u 20-im godinama 20. stoljeća, radilo se o belgijskoj koloniji Leopoldville. Tada je to bio prosperitetni grad u koji su mnogi dolazili u potrazi za poslom. Gradile su se pruge, gospodarstvo je raslo a zajedno s time i prostitucija što je omogućilo virusu HIV-a da se brzo širi i preraste u pandemiju kakva je danas.

Zanimljivo je da je tip virusa HIV-1 grupa M 'zaslužan' za oko 90 posto svih slučajeva zaraze u svijetu, dok je se drugi poznati tip, HIV-1 grupa 0, zadržao samo na području zapadne Afrike i nije se proširio dalje. Nuno Faria, jedan od znanstvenika koji pokušava utvrditi porijeklo virusa kaže da je to vjerojatno zato što taj virus nije imao toliko prilike proširite se, a ne zbog toga što nije jednako tako zarazan i opasan.

Faria i njegovi kolege pokušavaju načiniti obiteljsko stablo virusa tako što su prikupili genome oko 800 zaraženih ljudi iz centralne Afrike. Usporedbom dvije vrste viruse, znanstvenici su uspjeli ustvrditi kad su ta dva virusa dijelila istog pretka.

Na koncu, otkriveno je zajednički predak ova dva tipa virusa postojao prije otprilike stotinu godina. Otuda dolazi podatak da je zaraza virusom počela oko 1920. godine.

Pomoću te informacije bilo je lakše doći i do podatka odakle je zaraza krenula – iz Kinshase. No otkriće mjesta odakle virus potječe, tek je jedan mali korak prema njegovoj potpunoj eliminaciji.