Pilot helikopera u čijem je padu poginuo proslavljeni košarkaš Kobe Bryant dobio je upozorenje da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat.

Kako navodi NYPost, audiosnimka s kontrolnog tornja pokazala je da je pilot Ara Zobayan dobio upozorenje da leti prenisko.

- Još uvijek ste prenisko za ovakvo vrijeme - rečeno je pilotu.  

Izvori iz zrakoplovnih krugova naveli su kako je vrijeme u nedjelju ujutro u Los Angelesu bilo jako maglovito i većina helikoptera, upravo zbog toga, nije bila u zraku.  U planu je bilo da se helikopter u kojem se nalazio Bryant i druig putnici sleti na aerodrom Burbank, međutim kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za sletanje. Nešto prije nesreće, pilot je na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Bryantov helikopter imao je dva motora i ne bi se srušio da je ostao bez jednog motora, navodi izvor za NYPost te ističe kako se takve nesreće dogadaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. Helikopter Sikorsky S-76 je bio star 20 godina i njime najčešće upravljaju dva pilota, dok je u nedjelju upravljao samo jedan pilot.

- Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja - dodao je izvor.  Iako se u ovom trenutku ne može odrediti uzrok nesreće, pretpostavlja se kako je jedan od uzorka loše vrijeme.

- Vlažnost zraka bila je gotovo 100 posto, što govori da je zrak bio poput juhe. Bilo je vrlo maglovito! - rekao je  Michael Guy za CNN. Glasnogovornik losanđelske policije potvrdio je loše vremenske uvjete

- Vremenski uvjeti u nedjelju ujutro nisu zadovoljavali minimalne uvjete za letenje policije u Los Angelesu - rekao je glasnogovornik Josh Rubenstein.