Prošlo je više od godinu dana od smrti Kobea Bryanta,  a sve to vrijeme provodila se istraga o uzroku pada njegovog helikoptera u kojemu je s njim poginulo još osam osoba.

Poginuli  su poimence Kobe Bryant, njegova kći Gianna, pomoćna trenerica Christina Mauser, John i Keri Altobelli i njihova kćer Alyssa, Sarah Chester i njezina kći Payton. Helikopter se srušio na brdu Santa Monica, u Calabasasu, Kaliforniji.

U izvještaju raspisanom na čak 600 stranica krivnju za ovaj tragičan događaj snosi pilot - Ara Zobayan.  

"Pilot nije znao kojim putem je krenuo. Brdoviti teren u kombinaciji s dezorijentacijom pilota u oblacima bio je ključni faktor koji je doveo do nesreće", rekao je Robert Sumwalt, glavni istražitelj, a potkrala se još jedna kardinalana greška: loša predaja smjene.  

Kontrolor leta, koji je upravo završio sa smjenom navodno je zaboravio reći drugom kolegi da ima i let Bryanta tog dana još za pratiti. Kako stoji u izvještaju, nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova, ali je bilo loših pilotskih odluka. 

"Uletio je u oblake, iako je to zakonom zabranjeno. Izgubio je orijentaciju neposredno uoči sudara s obližnjom planinom", pojasnili su. 

Iako Kobejev helikopter nije imao  uređaj za skeniranje tla i određivanje udaljenosti od tla, to im prema izvještaju ne bi niti pomoglo. Istraga je završena, ali čini se da će uslijediti velik broj tužbi...