Australski znanstvenici otkrili su lijek koji će pomoći osobama zaraženim virusom hepatitisa B, uzročnikom oštećenja jetre, a čini ga kombinacija antiviralnih i lijekova koji se pacijentima daju u liječenju raka.

Znanstvenici melburnskog Instituta Walter and Eliza Hall terapiju temelje na birinapantu, lijeku nove generacije koji se koristi u liječenju raka, a razvila ga je američka biotehnološka tvrtka TetraLogic Pharmaceuticals. Lijek se već primjenjuje u kliničkim liječenjima u Melbourneu, Perthu i Adelaidi.

Hepatitis B kronično je virusno oboljenje za koje trenutačno nema lijeka.

"U više stotina predkliničkih testova uspješnost liječenja zaraze HBV-om bila je stopostotna," kazao je Marc Pellegrini, jedan od znanstvenika zaslužnih za pronalazak učinkovitog lijeka kojega uz birinapant čini i entecavir, otprije poznat u liječenju kroničnog hepatitisa B. "Birinapant je doveo do uništenja stanica jetre zaraženih virusom B, a zdrave su ostale neoštećene. Kad smo birinapant primijenili u kombinaciji s entecavirom infekcija je izliječena dvostruko brže nego samo s birinapantom", objasnio je Pellegrini.

Virusom hepatitisa B u svijetu je zaraženo više od dvije milijarde ljudi, a oko 400 milijuna pati od kronične HBV infekcije. Virus inficira stanice jetre i može dovesti do ciroze ili raka tog organa. Odgovoran je za smrt 780,000 ljudi godišnje.

Pellegrini je kazao kako će s kolegama nastaviti primjenu iste "strategije" kod ostalih kroničnih zaraznih bolesti poput HIV-a, herpesa simplexa i virusa denge groznice, kao i kod bakterijskih infekcija poput tuberkuloze, jer smatra da bi navedene bolesti na lijek mogle reagirati na sličan način.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Magazin.hr/Hina