U švicarskim kantonima Geneva i Vaud 2.000 osoba je u karanteni, većinom djece, nakon što su primjećena dva slučaja zaraze omikron varijantom koronavirusa u međunarodnoj školi.

Geneva, sjedište međunarodne diplomacije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je prošlog tjedna upozorila na omikron varijantu koronavirusa, ranije je potvrdila jedan slučaj zaraze kod osobe koja se vratila iz Južne Afrike i drugi povezan s tom osobom.

- Nakon potvrde dvoje zaraženih omikron varijantom koji su bili kampusu Châtaigneraie Međunarodne škole u Genevi ovog tjedna, kantonalne medicinske službe u Vaudu i Genevi zajednički su donijele odluku da smjeste u karantenu sve učenike i osoblje kampusa na deset dana - navodi zdravstvena služba Geneve u priopćenju objavljenom u četvrtak navečer.

U Švicarskoj je  otkriveno nekoliko zaraženih novom varijantom koja se proširila na pet kantona. Ta zemlja je uvela zabranu putovanja iz Južne Afrke i obaveznu karantenu za putnike iz 23 zemlje, među kojima su Japan, Britanija i Kanada.

Vlasti su priopćile da se među onima koji su smješteni u karantenu u Vaudu i Genevi nalazi 1.600 djece. Osim učenika, roditelji i ostala rodbina trebaju se testirati kako bi se ustanovilo da li su zaraženi novom varijantom virusa, prenosi Reuters.