Gotovo svi letovi iz Urumqija, glavnog grada kineske regije Xinjiang, otkazani su zbog epidemije koronavirusa.

To može i ne bi bilo tako čudno da ovaj grad nema samo šest slučajeva oboljelih sa simptomima te 11 asimptomatskih slučajeva. Stroge mjere za suzbijanje širenja epidemije uključuju zaustavljanje i metro linije kao i mnogih linija javnog autobusnog prijevoza.

Nakon što se pandemija pojavila u Kini krajem 2019. godine, infekcija je svedena na niže razine. Kako bi se izbjegao drugi val, čak i vrlo male klastere u kojima se pojavi infekcija kineske vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno. Početna epidemija u gradu Wuhanu dovedena je pod kontrolu kroz stroge mjere zatvaranja. 

Stroge mjere

U pokrajini Xinjiang vlada obećava odlučne mjere za suzbijanje epidemije, javljaju lokalni mediji, prenosi BBC.

Više od 600 letova iz međunarodne zračne luke Urumqi Diwopu je otkazano. Neki korisnici društvenih mreža kažu da im je rečeno da ne napuštaju svoje domove. Drugi pak tvrde da se ljudi zaustavljaju prilikom pokušaja izlaska drugog grada u toj pokrajini, Kashgara.

U pokrajini Xinjiang živi uglavnom muslimansko ujgursko stanovništvo i ostale manjine, te je ta pokrajina već podložna strogoj državnoj kontroli. 

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u srijedu, prvi put nakon nekoliko mjeseci. 

Siguran 'zdravstveni kod'

Jedna je 24-godišnjakinja na testu bila pozitivna nakon što je imala simptome koronavirusa, a troje njezinih bliskih kontakata također su pozitivni, no oni nemaju simptome. 

Zabilježen je još jedan asimptomatski slučaj muškarca koji je iz grada Urumqui putovao u istočnu kinesku pokrajinu Zhejiang.

Od danas brojne aviokompanije zahtijevaju da svi putnici koji putuju u Urumqui imaju negativan test ne stariji od sedam dana. Putnici na aplikaciji moraju pokazati tzv. zdravstveni kod koji pokazuje da su sigurni za putovanje, što bi moglo pomoći identificirati eventualne nositelje virusa.

Ne zna se kada će se ukinuti ta ograničenja u prijevozu. Državni mediji javljaju da su trgovine dovoljno opskrbljene hranom, vjerojatno u namjeri da spriječe ljude koji bi mogli početi panično kupovati zalihe.