Osumnjičena ruska špijunka radila je u američkoj ambasadi u Moskvi više od 10 godina, objavio je Guardian.

Ruskinja je godinama radila za američku tajnu službu, a osumnjičena je za špijuniranje nakon rutinske sigurnosne provjere State Departmenta u 2016. godini, izjavio je viši službenik administracije za američke medije.

State Department je otkrio da se žena redovito potajno sastajala s ruskom obavještajnom službom (FSB). "Davala im je puno više informacija nego što je smjela", izjavio je službenik.

Regionalni ured za sigurnost upozorio je ambasadu na osumnjičenu špijunku u siječnju prošle godine i dobila je otkaz prošlog ljeta, nakon što je uhvaćena na djelu, izjavio je službenik.

"Nije imala pristup strogo povjerljivim informacijama"

Ruskinja je imala pristup online sustavu američke tajne službe, ali nije imala pristup strogo povjerljivim informacijama pa ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, rekao je američki službenik.

Osoba upoznata sa slučajem izjavila je za CNN da je Ruskinju zaposlio State Department, ali je obavljala poslove i za tajnu službu. State Department odbio je komentirati slučaj: "Ne komentiramo optužbe povezane s obavještajnim službama i nemamo informacije za vas o ovom navodnom incidentu".

"Agencije rigorozno provjeravaju sve naše zaposlenike izvan države"

Tajna služba je u četvrtak izjavila da Ruskinja "ni u jednom trenutku nije mogla doći do tajnih informacija vezanih za nacionalnu sigurnost".

"Općenito, svjesni smo da strane obavještajne službe pokušavaju iskoristiti zaposlenike američke vlade. Agencije rigorozno provjeravaju sve naše zaposlenike izvan države", izjavio je State Department. "Ako otkrijemo da zaposlenici krše sigurnosne propise, poduzimamo potrebne korake".