Presjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da Bošnjaci u toj zemlji pokušavaju preuzeti potpunu vlast koristeći činjenicu da su brojčano najveći narod, no istodobno je najavio kako sada slijedi borba u kojoj će se oni morati izboriti za ukidanje “diktature manjine nad većinom”.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio portal Faktor blizak Stranci demokratske akcije (SDA), Izetbegović, čelnik te stranke, odbacio je optužbe kako svojom politikom pokušava progurati ideju unitarne države u kojoj bi Bošnjaci zbog svoje brojnosti imali prevlast.

Takve tvrdnje koje učestalo dolaze iz stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom Izetbegović je opisao kao “jednostranu propagandu koja vrijeđa zdrav razum i koja je zamorila građane BiH, posebice Bošnjake”.

Ustvrdio je kako je stvarno stanje zapravo potpuno obrnuto a kao dokaz za to je ponudio statistiku koja govori o sudjelovanju osoba iz reda hrvatskog naroda u tijelima vlasti na različitim razinama.

Tako, tvrdi Izetbegović, u Federaciji BiH gdje Hrvati čine 22 posto stanovništva oni u vlasti sudjeluju sa 40 posto a na razini države u kojoj Hrvati čine 12 posto stanovništva u vlasti sudjeluju s 33 posto.

I to je redovno na račun Bošnjaka, tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti, najavio je Izetbegović.

On je istodobno optužio HDZ BiH da svojim zahtjevima u pogledu izmjena izbornog zakona nastoji učvrstiti nepravedne podjele unutar države po etničkim crtama.

Time je aludirao na zahtjeve HDZ BiH da se izborna pravila u dijelu koji se odnosi na način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH izmijene tako da se ti zastupnici koji čine nacionalne klubove u tom domu biraju iz onih županija u kojima pripadnici jednog naroda čine apsolutnu ili relativnu većinu.

Oni (HDZ BiH) bi vratili demokratski razvoj zemlje dvadeset godina unatrag, onemogućili provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima “Sejdić-Finci“, “Zornić” i “Pilav”, podijelili bosanskohercegovačko društvo po etničkim crtama i zaustavili BiH na njenom europskom putu. HDZ traži da se građanima BiH onemogući glasovanje po vlastitoj savjesti i izboru, da se ono striktno ograniči na pripadnike vlastite etničke skupine što je u potpunoj koliziji s europskim i općenito demokratskim standardima, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako ipak postoje “minimalni izgledi” da se takvo stanje prevlada i “pobijedi razum” odnosno dogovore izmjene izbornog zakona kako bi se izbjegla kriza u uspostavi vlasti nakon listopadskih izbora.

Izetbegović je kazao i kako u predstojećem razdoblju očekuje vidljivije angažiranje međunarodne zajednice u rješavanju problema u BiH, tim prije jer, po njegovu sudu, postoji snažna odlučnost Europske unije da integrira cijeli zapadni Balkan.

Pojasnio je kako sada valja očekivati jasnu potporu pozitivnim procesima i suprotstavljanje retrogradnim snagama ali i pritisak na “kočničare”.

Potkraj lipnja, tvrdi Izetbegović, Vijeće EU-a trebalo bi usvojiti zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu a u tom će dokumentu biti imenovani “kočničari” za koje se ocjenjuje da opstruiraju donošenje potrebnih zakona te promoviraju prijedloge koji su u sudaru s presudom “Sejdić-Finci”, potiču retoriku koja priziva podjele i kojom se veliča ratne zločince.

(Hina)