Razlozi za ostavljanje pušenja su mnogobrojni, od zdravstvenih, preko estetskih i higijenskih. Cigarete ne narušavaju samo naše zdravlje već i zdravlje ljudi oko nas.

U prilog tomu da prestanak pušenja uopće nije lak, dokaz je što mnogi pušači ne uspiju u tome čak i poslije više pokušaja, iako društvo danas uvodi brojne zabrane i ograničenja konzumiranja duhana.

Centar za prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC) navodi da je potrebno od 8 do 11 pokušaja, a studija provedena na Univerzitetu u Torontu, pak, smatra oko 30 pa i više potrebnih pokušaja da pušači izdrže čitavu godinu bez cigarete. U tom slučaju, put ka prestanku je dug i pun prepreka.

Kod prestanka pušenja najvažnija je volja i čvrst naum da zauvijek prestanemo, obzirom da je ovo ovisnost, a kako bi je se riješili potrebno je zauvijek prestati jer i samo jedna cigareta s vremena na vrijeme može biti ponovni recidiv. Neke od metoda koje bivši pušači preporučuju su:

Izbjegavanje mjesta na kojima imamo potrebu zapaliti cigaretu - Ukoliko ne možete ili ne želite prestati izlaziti u barove i mjesta puna duhanskog dima, onda pokušajte imati neki predmet u ruci kako biste zavarali svoje tijelo, npr olovku, slamčicu ili slično.

Odgađanje prve cigarete - Kada poželite zapaliti cigaretu, sačekajte 10 minuta, u tom period se okupirajte nekom drugom radnjom, te ako vam se opet javi potreba, sačekajte još deset minuta, tako ćete imati dovoljno vremena da racionalno razmislite da li vam zaista treba ta cigareta.

Žvakanje - Koliko god smiješno zvučalo, dokazano je da nam žvakanje žvakaće gume, mrkve, košpica pomaže u suzbijanju nagona za cigaretom.

Fizička aktivnost - Kada osjetite da vam se javlja potreba da zapalite, uradite nekoliko čučnjeva ili pređite par stepenica i vidjet ćete kako se odmah smanjuje želja za duhanom.

Pokušajte s alternativama – Ukoliko vidite da za vas trenutno potpuni prestanak nije opcija, razmislite o prelasku na manje štetne alternative cigaretama.

Obzirom na to da je duhanski dim koji nastaje kada se cigareta zapali dokazano najveći krivac za nastanak brojnih bolesti koje se povezuju s pušenjem, uređaji koji zagrijavaju duhan umjesto da ga sagorijevaju zasigurno su bolja alternativa. Oni zagrijavaju duhan i tom prilikom oslobađaju aerosol koji sadrži nikotin ali i do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Bolje alternative poput uređaja koji zagrijavaju duhan, nisu bez rizika i nisu isto što i potpuni prestanak pušenja, ali sada već brojne naučne studije pokazuju da ukoliko su provjerene i zasnovane na nauci, onda jesu bolja opcija od nastavka pušenja.