Stručnjaci su otkrili da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, pretilosti i depresije, kao i rizik od smrti.

Istraživanja o tome su objavljena u stručnim medicinskim časopisima British Medical Journalu i Journal of American College of Cardiology, prenosi Fenix-magazin.

Prema tim istraživanjima neki ljubitelji kave trebali bi izbjegavati kavu ako uzimaju određene lijekove.

S drugim lijekovima trebali biste barem osigurati dovoljno vremena između uzimanja i ispijanja kave.

Ako uzimate ove lijekove, bolje je potpuno izbjeći kavu:

– Lijekovi za dijabetes

– Aminofilin za astmu

– Lijekovi za Alzheimerovu bolest

– Antidepresivi

Lijekovi koji se nipošto ne smiju kombinirati s kavom

– Antihipertenzivi i antipsihotici

– Lijekovi za liječenje hipotireoze

– Lijekovi za prehladu i alergije

– Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Preporuka: Uvijek potražite savjet liječnika.

Lijekovi za dijabetes

Iako situacija studije nije sasvim jasna, postoje dokazi da bi dijabetičari koji uzimaju lijekove za dijabetes trebali izbjegavati kavu ili druga pića koja sadrže kofein.

Prema pregledu različitih studija, pokazalo se da kofein može smanjiti učinke inzulina i oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumacija kave može uzrokovati skokove šećera u krvi i smanjiti osjetljivost na inzulin. Zato bi dijabetičari koji ne piju nikakve lijekove trebali barem smanjiti količinu kave koju piju, ako već ne žele potpuno izbjeći piće.

Aminofilin za astmu

Lijek koji se koristi za astmu je aminofilin. Lijek se propisuje i bolesnicima s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). Između ostalog, proširuje bronhe, stimulira dišne ​​mišiće i namijenjena je za olakšanje oboljelima.

Međutim, neke nuspojave mogu se pojaviti s aminofilinom, uključujući nesanicu, pad krvnog tlaka, mučninu i povraćanje, proljev, žgaravicu, glavobolju, drhtanje udova ili lupanje srca.

Nuspojave lijekova protiv astme mogu se pojačati kavom.

Druga pića s kofeinom i hrana kao što su čaj, kakao i čokolada također se ne preporučuju, prema mrežnoj informacijskoj službi američke Nacionalne knjižnice medicine, “Medline Plus”.

Lijekovi za Alzheimerovu bolest

Lijekovi kao što su donepezil, rivastigmin i galantamin povećavaju razine neurotransmitera acetilkolina. To ponovno potiče komunikaciju između živčanih stanica i tako može ublažiti simptome Alzheimerove bolesti. Međutim, studija iz 2017. pružila je dokaze da velika konzumacija kave posebno može pogoršati učinke spomenutih lijekova.

Antidepresivi

Antidepresivi spadaju u obje kategorije: postoje znanstveni dokazi da ih se ne smije uzimati s kavom i da se općenito ne slažu dobro s konzumacijom kave.

Studija iz Bostona došla je do zaključka da antidepresiv fluvoksamin pojačava nuspojave kave ili kofeina, što može dovesti do, primjerice, problema sa spavanjem ili lupanja srca.

Osim toga, kada se uzima svakodnevno, čini se da lijek usporava razgradnju kofeina, dopuštajući mu da se nakuplja u tijelu, pokazuju istraživanja.

Lijekovi koji se ne smiju kombinirati s kavom:

Antihipertenzivi i antipsihotici

Potonja studija također je pokazala da kombinacija kave i drugih lijekova također može smanjiti učinak. To uključuje antihipertenzive i antipsihotike.

Potonje bi moglo biti dio tretmana za osobe koje pate od shizofrenije, manije, velikih depresivnih poremećaja i drugih psihičkih problema.

Lijekovi za liječenje hipotireoze

Osobe koje pate od hipotireoze uzimaju: lijekove s levotiroksinom (također L-tiroksin). Ovo je umjetni nadomjesni hormon štitnjače koji nadoknađuje nedostatak hormona tiroksina uzrokovan bolešću.

Međutim, studije pokazuju da ispijanje kave tijekom uzimanja lijekova nije dobra ideja. Kava može smanjiti apsorpciju aktivnog sastojka, barem u pojedinačnim slučajevima više od pola.

Lijekovi za prehladu i alergije

Kava ne smanjuje učinkovitost lijekova protiv prehlade i alergija, ali lijekovi mogu, naprotiv, pojačati djelovanje kofeina. Pseudoefedrin se koristi i za prehladu i za peludnu groznicu za ublažavanje simptoma.

Uzeto zajedno s kavom može izazvati simptome poput nemira i poremećaja spavanja. Razlog: I pseudoefedrin i kofein su stimulansi koji stimuliraju središnji živčani sustav. Zbog toga pseudoefedrin može uzrokovati da kava ima veći učinak na tijelo.

Iz opisanih razloga feksofenadin, koji se također koristi za liječenje peludne groznice ili koprivnjače, ne smije se piti kavom.

Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Osobe koje boluju od osteoporoze također bi trebale pripaziti na konzumaciju kave – osobito ako uzimaju risedronatnu kiselinu. Uzimate li lijek s kavom, njegova se učinkovitost može smanjiti više od pola. Za uzimanje tableta preporuča se prije jela i gutati ih samo s čistom vodom. To omogućuje tijelu da iskoristi punu količinu lijeka.

Preporuka: Uvijek potražite savjet liječnika

Ako želite biti sigurni da lijekovi imaju najbolji mogući učinak, prije prvog uzimanja potražite savjet liječnika. Ne samo, nego i u odnosu na kombinaciju s kavom ili kofeinom. Tako se možete uvjeriti koje bi količine kave i koji vremenski razmak između uzimanja lijeka i ispijanja kave bili idealni. Ili u kojim slučajevima biste trebali potpuno izbjegavati kavu ili kofein.