Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, kojem je istekla dozvola za pristup tajnim podacima stupnja "vrlo tajno", nije tražio da mu se izda nova.

To je za "Nezavisne novine" potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, što u praksi znači da prvi čovjek OSA-e u ovim trenucima nema pristup takvim podacima, što je svojevrstan paradoks.

Uostalom, s obzirom na sudski proces u Sudu BiH, gdje se prvom čovjeku OSA-e sudi za zloupotrebu službenog položaja, upitno je da li bi Mehmedagić dobio ovu dozvolu, sve i da je poslao zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH.

Naime, kao što je ranije objavljeno, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se govori o sigurnosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je vođenje postupka zbog kaznenog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

U konkretnom slučaju, za Mehmedagića je kočnica to što mu se sudi zbog kaznenog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, kaže da je na potezu Obavještajni odbor, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva zamjenika.

"Oni su zaduženi i za imenovanje i za razrješenje. Prema tome, sada je na njima velika odgovornost - ukoliko nešto nije po zakonu, oni moraju da postupaju. A nemoguće je biti šef Obavještajno-sigurnosne agencije bez pristupa tajnim podacima", istanuo je Stevandić za "Nezavisne".

Mediji su proteklih dana pisali da je, prije nego što Ministarstvo sigurnosti BiH i postupi prema eventualnom zahtjevu Mehmedagića, OSA morala poslati upit Tužiteljstvu BiH o tome vodi li se istraga protiv Mehmedagića.

Neslužbeno je prije nekoliko dana objavljeno da takav zahtjev u Tužiteljstvo BiH nije stigao, a potvrdu te informacije novinari nisu uspjeli dobiti u Tužiteljstvu BiH, jer na pitanja nije odgovoreno.

Iz OSAE su za "Nezavisne" kazali da Mehmedagić nije u zgradi, a na upit koji je poslan mailom novinari nismo dobili odgovore.

Podsjećamo, još u studenom prošle godine pokrenuta je procedura za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima Mehmedagiću.

U međuvremenu, Tužiteljstvo BiH podiglo je u srijedu novu optužnicu protiv Mehmedagića, ali i Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e.

Riječ je o novoj optužnici u aferi "Sigurnosne provjere", koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH. Tužiteljstvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića tereti da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Odbora za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike. Mehmedagiću se, podsjetimo, već sudi u Sudu BiH u aferi "BH pošta" zbog nezakonitog izuzimanja video-snimke iz ove institucije.

Suđenje njemu i radniku OSA-e Muhamedu Pekiću trebalo bi biti okončano danas iznošenjem završnih riječi Tužiteljstva BiH i odvjetnika optuženih.

Taj sudski proces počeo je 18. prosinca 2020. godine, kada je pročitana optužnica, a tužitelj Oleg Čavka je u uvodnoj riječi rekao da je ovo jednostavna optužnica i školski primjer zloupotrebe položaja.