U Sloveniji je u petak navečer potvrđen i osmi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o liječniku iz doma zdravlja u mjestu Metlika, blizu granice s Hrvatskom.

Zaraženi liječnik se u četvrtak osjećao loše, a u petak je osjetio znakove bolesti i ostao kod kuće te mu je uzet bris, a kasnije je potvrđeno da je pozitivan, prenosi Hina.

Za sada se osjeća dobro, a popodne je ambulatnim kolima prebačen u bolnicu u Novom Mestu, potvrdila je medijima upraviteljica doma zdravlja koji iz preventivnih razloga do daljnjega prima samo hitne slučajeve.

Prema prvim informacijama sumnja se da se zarazio u Italiji gdje je boravio prošli tjedan, a ispituju se i njegovi kontakti nakon povratka jer je tri dana normalno dolazio na posao, te bio u doticaju s pacijentima i zdravstvenim osobljem.

Kada se vratio u Sloveniju, vratio se na posao i tri je dana bio u kontaktu s pacijentima, piše slovenski 24ur.  Počeo se osjećati loše, ali kad je posumnjao da se radi o simptomima koronavirusa, ostao je kod kuće, nazvao svog liječnika i otišao na testiranje. 

Čekao je rezultate brisa kod kuće, a kad se ispostavilo da su pozitivni, hitnom je prevezen u bolnicu u Novom Mestu, a odatle u Infektivnu kliniku u Ljubljani.

Ministar zdravstva Ales Saber je za 24ur rekao kako sada traže kontakte zaraženog liječnika, uključujući i najmanje 40 pacijenata i 54 zaposlenika u domu zdravlja. Saber je kazao kako su najnovija tri slučaja zaraze najgori scenarij jer se radi o zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu s pacijentima.

Naknadno se saznalo kako je zaraženi liječnik u problematičnom vremenu bio u kontaktu i s 12 štićenika Doma za starije osobe Metlika, gdje je također radio, te jednom sestrom i skrbnikom.