Borislav Bojić istupio je danas iz Kluba zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ubuduće će u Parlamentu BiH djelovati kao samostalni zastupnik.

Kako pišu 'Nezavisne' Bojić je tijekom obraćanja u Parlamentu upravo potvrdio ono što se već danima špekulira i demantirao svog šefa Vukotu Govedaricu, koji je još u utorak demantirao navode medija koji su tvrdili napuštanje stranke.

On je izjavio novinarima u Sarajevu rekao da smatra da se stranka udaljila od ideje koja se zove SDS i da je jedan broj ljudi stranku doveo u tešku poziciju.

"Ne može stranka da djeluje samo na relaciji Marijin dvor - Lukavica, posebno kada je riječ o odnosu prema Krajini i krajiškim kadrovima. To je duže vrijeme prisutno u SDS-u i ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost trebaju da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju", rekao je Bojić u pauzi sjednice Zastupničkog doma.

Na pitanje je li je napustio i članstvo u SDS-u, Bojić je odgovorio da "čim izađete iz Kluba izađete i iz stranke, ali oto-potom".

"Već duže vremena moji stavovi koje sam iznosio unutar stranke vrlo često nisu bili korespondentni sa stavovima drugih u stranci. U posljednje vrijeme to je prevršilo svaku mjeru", tvrdi Bojić, pišu Nezavisne.

On je izjavio da o ovom svom postupku nije obavijestio rukovodstvo stranke te da će to saznati od medija.

Govedarica: Razgovarat ću s Bojićem

Inače, predsjednik SDS Vukota Govedarica najavio je da će razgovarati sa Bojićem nakon njegove odluke o odlasku iz stranke.

Na pitanje zbog čega je dan ranije za ''Blic'' tvrdio da Bojić ostaje u SDS i da je sve drugo laž i spiniranje Govedarica kaže da je takvu izjavu dao upravo na osnovu razgovora s Bojićem u utorak, pišu 'Nezavisne'.

"Bio sam uvjeren da do toga neće doći. I danas smo razgovarali drugim povodom i ništa nije nagovještavalo da napušta SDS. Svaka druga vrsta mog komentara na ovu temu nije korektna sve dok ponovo ne obavim razgovor s Bojićem'', kaže Govedarica.

Bosić: Bojića odlazak je veliki udar na stranku

O Bosićevom napuštanju stranke oglasili su se i njegove kolege iz SDS-a.

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je kako je Bojićev odlazak veliki udar na stranku, te da mu je žao što su neki u SNSD-u prije njih znali o ovome.

Šefica Kluba poslanika SDS-a u Zastupničkom domu BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da su svi u stranci šokirani odlukom poslanika Borislava Bojića da napusti SDS i da takvu namjeru nikada nikome nije priopćio.

"Za njegov potez smo saznali iz medija. Bio je plan da večeras zajedno sa svima nama sudjeluje u proslavi Dana žena SDS. Nadam se da će gospodin Bojić ohladiti emocije i da ovo nije njegova konačna odluka. Znamo da je imao sukob sa lokalnim rukovodstvom SDS u Prijedoru, ali je činjenica da je stranka stajala iza njega", kaže Pandurević za 'EuroBlic', prenose 'Nezavisne'.