Osobe koje imaju nestabilan krvni tlak i kod kojih osciliraju tjelesna masa, kolesterol i šećer izložene su srčanom i moždanom udaru, upozoravaju korejski znanstvenici.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su proučili podatke koje je prikupio korejski sustav zdravstvenog osiguranja od 2005. do 2012. godine za više od 6,7 milijuna ljudi koji do tada nisu imali srčani udar, šećernu bolest, povišen krvni pritisak i kolesterol.

Svi su oni u promatranom periodu imali najmanje tri zdravstvena pregleda, a znanstveni tim je pratio polovinu njih još najmanje 5,5 godina.

Tijekom istraživanja 55.000 osoba je preminulo, više od 22.000 imalo je moždane, a više od 21.000 srčane udare, piše Srna.

U usporedbi s ljudima čija težina, krvni tlak, kolesterol i nivo šećera u krvi nisu oscilirali, oni sa najvećim oscilacijama imali su 2,3 puta veće izglede da umru tijekom istraživanja i više od 40 posto veće izglede za srčani ili moždani udar.

Znanstvenici ohrabruju deblje ljude da izgube na težini, ali ih upozoravaju da to ne čine naglo i da ne pokušavaju da rade stalno, jer mršenje i ponovno debljanje može biti opasno.

Dobivanje na težini predstavlja stres za organizam, što može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Cilj nije održavanje viška kilograma, već normalne težine tokom cijelog života, poručuju naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation.