Latinskog naziva Juglans regia- perzijski orah ili Juglans nigra- crni orah, vrste su oraha koje uglavnom rastu kod nas.
Drvo je visoko do 25 metara. Raste oko kuća, puteva, neobrađenih zemljišta. Listovi su u početku crvenkasti, kasnije zeleni. Muški cvjetovi skupljeni su u rese, a ženski u klasove na vrhovima mladica. Cvate u svibnju, dozrijeva u listopadu. Plodovi su u zelenim lupinama. Orah je biljka koja se konzumira na razne načine. Sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Od minerala sadrži željezo, magnezij, cink, fosfor, selen, mangan, masne kiseline te vitamine B, K i E.

Ljekoviti dijelovi oraha su listovi, mladi plodovi i zreli plodovi. Listove beremo i brzo sušimo da ne pocrnu. Čaj od orahova lišća pročišćava krv i okrepljuje organizam. Preporuča se kod šećerne bolesti, slabih živaca, bijelog pranja. Koriste ga trudnice koje pate od zatvora te bolesnici koji pate od grlobolje. U tu svrhu čajem grgljamo bolesno grlo. Za vanjsku primjenu koristimo ga kao kupelj kod oteklih limfnih čvorova, gnojnih osipa, lišaja, krasta, rahitisa, znojenja nogu… Iscjedinom listova ili orahovim uljem masiramo vlasište kod ispadanja kose. Protiv ispadanja kose i prhuti koristimo mast napravljenu od orahovih pupoljaka.

OPREZ!!! Čaj od listova za unutarnju upotrebu ne smije biti prejak.

Mlade, zelene orahe beremo i stavljamo u rakiju kako bi dobili izvanredan pripravak- orahovicu. Koristi se godinama kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Orahovica jača imunitet, posebno za zimskih dana i otklanja anemiju. Mladi orasi puni su vitamina C i joda, zato i pomažu kod bolesne štitnjače. Osim ovog liječi i probleme usne šupljine te upalu grla i bronhitis.

Orahe treba brati početkom lipnja jer su tada najljekovitiji i puni vitamina C i joda. Plodovi moraju biti zdravi, neoštećeni, u presjeku bijele boje.

Postoji jako puno recepata za rakiju ili liker od oraha. Odabrala sam dva i nadam se da će vam se svidjeti.

ORAHOVICA

Uzmemo 8 do 12 oraha. Isjeckamo ih i pospemo sa 30 dag sitnog šećera. Ostavimo na suncu 2-3 dana pokriveno dok ne pocrni. Zatim dodamo 1 l domaće lozovače, nekoliko zrna kave. vanilin šećer. Ostavimo 40 dana na suncu. Nakon toga procijedimo i spremamo u boce.

Nadam se da će vam se recepti svidjeti i da ćete uživati u okusu domaće orahovice. Receptima možete dodavati više ili manje šećera, ovisno o ukusu. Ukoliko orahovicu koristite protiv želučanih tegoba, koristite što manje šećera.

DOMAĆA ORAHOVICA

20 mladih zelenih oraha

1 kg šećera

2 l domaće rakije

2 domaća limuna

2 klinčića

nekoliko listova pelina (ukoliko želimo)

5-6 zrna kave

1 listić vanilin šećera

1 litra bijelog vina

PRIPREMA

Orahe oprati, prerezati na pola, dodati limun izrezan na ploške. Sve posložiti u staklenu teglu, dodati začine i posuti šećerom. Preliti sve rakijom, promješati i poklopiti. Posudu držati na suncu 40 dana i često je promiješati kako bi se svi sastojci proželi i povezali. Nakon 40 dana mješavinu procijediti kroz gazu, dodati litru bijelog vina i vanilin šećer. Ukoliko ne želimo, ne moramo dodavati bijelo vino. Dobiveni liker, procijediti, preliti u staklene boce i držati na hladnom i tamnom mjestu. Ova rakija brzo otklanja želučane probleme zbog pelina koji joj poboljšava ljekoviti utjecaj na želudac. Nešto više o ljekovitosti pelina saznat ćemo u jednoj od idućih kolumni.

Blidinje.NET/dalmacijanews.hr