Boce za vodu za višekratnu upotrebu, osim što su prihvatljivije za okoliš i vaš novčanik, pomažu vam da budete hidratizirani tijekom cijelog dana. No, važno je znati da s vremenom mogu postati neupotrebljive. Dakle, ako se pitate koliko je često morate mijenjati i čistiti, evo odgovora.

"Plastične boce za vodu mogu se istrošiti učestalom upotrebom pa ih je potrebno zamijeniti jednom godišnje", rekla je Leanne Stapf za Popsugar.

"Staklene boce imaju duži rok trajanja, ali se mogu i lako slomiti, tako da nisu baš idealne za one s aktivnijim načinom života. S druge pak strane, boce od nehrđajućeg čelika su čvrste, otporne na hrđu i mrlje, no i njih je potrebno zamijeniti nakon što više ne budu za upotrebu", dodala je. 

Dr. Cedrina Calder, liječnica preventivne medicine, objasnila je koji su to znakovi koji pokazuju kada je pravo vrijeme da se boca zamijeni, bez obzira bila ona plastična, staklena ili od nehrđajućeg čelika. 

"Pravo je vrijeme zamijeniti bocu kada dobije miris kojeg se ne možete riješiti unatoč temeljitom čišćenju. Također, kada poklopac ili otvor boce imaju nakupine koje niste u mogućnosti očistiti ili kad plastika na boci krene pucati. To povećava šanse bakterijama da se nakupe unutar pukotina i razmnože. Da biste bakterije zadržali što dalje od svoje boce, očistite je i dezinficirajte nakon svake upotrebe. Mnogi je ne peru tjednima jer ne izgleda prljavo, no to se samo tako može činiti jer je unutrašnjost boce savršeno uzgajalište za bakterije", ispričala je dr. Calder.

"Kako biste uklonili bilo kakve neugodne mirise i bakterije, pomiješajte pola šalice sode bikarbone s pola šalice vode i ostavite u boci da se natapa 10 minuta, a možete i staviti pola šalice alkoholnog octa pomiješanog s pola šalice nekog sredstva za dezinfekciju. Otopinu ostavite preko noći u boci i operite je temeljito ujutro", savjeti su dr. Calder kako učinkovito očistiti bocu za vodu.

"Mnoge je boce za višekratnu upotrebu sigurno prati i u perilicama suđa, zbog čega je čišćenje brzo i jednostavno!", poručila je Leanne.