Oporavak eurozone od koronakrize usporit će u četvrtom tromjesečju, nakon početnog zamaha u ljetnim mjesecima, pokazuje istraživanje ekonomskih instituta u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji.

''Gospodarski rast u eurozoni stabilizirat će se u četvrtom tromjesečju, nakon snažnog oporavka u trećem“, stoji u priopćenju njemačkog instituta ifo, koji je objavio ekonomske projekcije zajedno sa švicarskim institutom KOF i talijanskim statističkim uredom Istatom.

U zadnja tri mjeseca ove godine gospodarstvo eurozone trebalo bi porasti 2,2 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je poskočilo 8,2 posto, pokazuje istraživanje ifo-a, KOF-a i Istata.

U drugom tromjesečju gospodarstvo je zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa palo 11,8 posto, javlja HINA.

U cijeloj 2020. gospodarstvo eurozone trebalo bi, prema procjeni instituta, pasti 8 posto.

U prvom tromjesečju 2021. godine, pak, aktivnosti bi trebale porasti 1,5 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2020.

Instituti ujedno naglašavaju da njihove prognoze uključuju visoku razinu neizvjesnosti, ponajprije zato što broj novozaraženih Covidom-19 u mnogim europskim zemljama trenutno snažno raste.

Rast bi tako mogao biti snažniji bude li u kratkom roku pronađeno i distribuirano efikasno cjepivo, što bi ojačalo povjerenje potrošača i poduzeća i poboljšalo domaću potražnju i izglede za rast, objašnjavaju.

Gospodarstvo bi pak mogle zakočiti strože mjere suzbijanja zaraze, koje bi vjerojatno znatno prigušile povjerenje potrošača i povećale preventivnu štednju, uz negativan utjecaj na potrošnju i investicije, dodaju.