Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, obraćajući se zastupnicima, kazao da je opće stanje sigurnosti u BiH na razini prošle pa i prethodnih godina.

''Kad se sublimiraju svi podaci i pokazatelji, posebno u pogledu izvršenja ukupnog broja kaznenih djela, možda bi se mogla dati jedna konkretna ocjena, jer se radi za 6,3 posto manje prijavljenih kaznenih djela u odnosu na 2015. godinu'', kazao je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, gledajući samo taj statistički podatak možda bi mogli da dobijemo jednu krivu sliku o ukupnom stanju sigurnosti, ''već je potrebno to gledati kroz pokazatelje iz raznih sfera sigurnosti, kako kroz pitanje terorizma, radikalizma, ekstremizma, tako pitanje općeg kriminaliteta....

“ Ministar Mektić se osvrnuo na radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam.

''Iako možemo konstatirati da već dvije godine nismo imali kaznenih djela iz oblasi terorizma, terorističkih napada niti ozbiljnih terorističkih incidenata, ne možemo reći da smo eliminirali terorizam kao prijetnju Bosni i Hercegovini, obzirom da postoji problem radikalizma i nasilnog ekstremizma unutar BiH i da se to manifestira i kod konkretne aktivnosti odlaska naših državljana na ratišta, ratujući u sastavu raznih paravojnih, parapolicijskih pa i terorističkih organizacija'', kazao je Mektić.

Dodao je da trenutno ''imamo oko 115 naših državljana koji se nalaze još uvijek u Siriji i Iraku, imamo četiri naša državljana koji se nalaze ili su se nalazili u Ukrajini“.

Ministar Mektić je istaknuo da veliku pažnju posvećuju segmentu prevencije u oblasti terorizma.

Tijekom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini, na zahtjev Kluba zastupnika SBB-a BiH, data je polusatna pauza.