''Mirisna svijeća u limenci predstavlja opasnu imitaciju prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda te rizik od gušenja jer sadrži dijelove koji izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod i uklapaju se u cilindar za sitne dijelove, te postoji mogućnost da ih potrošači, posebice djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju, što može prouzročiti gušenje ili perforaciju probavnog trakta'', samo je jedna u nizu odluka koje je Agencija za nadzor tržišta BiH morala donijeti u prošloj godini i na taj način zabraniti uvoz robe, mahom iz Kine, radi zaštite potrošača, piše Večernji list BiH.

Zabranjeni proizvodi

Na listi zabranjenih proizvoda koji, prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda, predstavljaju rizik nalazi se široka lepeza cvjetnih aranžmana. Primjerice, mini-stablo s bobicama predstavlja rizik od gušenja jer sadrži crvene bobice i imitacije šipka, kruške, dekorativno voće trešnje, umjetno voće, naranče svojim izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod te postoji mogućnost da ih potrošači, posebice djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, te konzumiraju. S tržišta su morali biti povučeni dijelovi dječjeg seta za igranje (posuđe) koji predstavlja opasnu imitaciju te je također uvezen iz Kine. Uvoznici su, po naputku Agencije za nadzor tržišta, morali opasne proizvode povući s tržišta, obaviti povrat proizvoda od potrošača i informirati ih o riziku i načinu povrata. Koliko je tvrtki napravilo ove korake, nije navedeno u izvješću Agencije. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je kako čak osam ispitanih dječjih bicikla nije ispunjavalo sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN koji su proizvedeni također u Kini.

Loša kvaliteta robe

Neusklađenosti su se uglavnom odnosile na sljedeće: oštre rubove na biciklu, nepostojanje jedne ili obje kočnice, nedovoljnu silu kočenja koja je u većini slučajeva bila ispod minimalno dopuštene, neodgovarajuće dimenzije krajeva ručki na upravljaču bicikla, nepotpunu zaštitu lanca i lančanika bicikla, nedovoljan razmak između osa pomoćnih i stražnjeg kotača, nepotpune oznake na biciklu. S tržišta BiH povučene su električna glačala i uvijači za kosu, kvarcne grijalice, električni tosteri... Uočene su sljedeće neusklađenosti: površina poprečnog presjeka napojnog provodnika je manja od minimalno dopuštene, nepotpune upute za upotrebu ili uopće nisu priložene uz proizvod, proizvod nije propisno označen. Tijekom aktivnosti proaktivnog nadzora Agencija za nadzor tržišta obavila je tijekom 2014. godine 366 inspekcijskih kontrola u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 366 različitih modela proizvoda (135 modela je ispitano u laboratorijima), od čega 241 model ili 66 posto njih nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, s tržišta BiH povučeno je 2399 komada proizvoda, od čega je 2019 komada uništeno. Poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa uskladili 36.623 komada proizvoda s propisanim zahtjevima. Na tržište BiH, uz odjeću i obuću, iz Kine se uvoze namještaj, posuđe, razni tehnički uređaji i poljoprivredni strojevi, papir, plastika i porculan, prenosi Večernji list.

Iz Kine čak uvozimo i obrađeni kamen za nadgrobne spomenike, bodljikavu žicu, čavle i igle, umjetničke slike i crteže, lutke za izloge u buticima… Velika količina prehrambenih proizvoda stiže u BiH iz Kine, kao što su kikiriki, crveni luk, češnjak, mrkva, cikla, celer, gljive i tartufi, voćni sokovi, dinje, papaja, orašasti plodovi, brašno, riža, kakao, konzervirana rajčica, čaj, cimet, ocat...