Srušeno drveće ostaje iza udara vjetra brzine 100 km/h koji je danas zahvatio velik dio sjeverozapada Francuske, gdje je u 14 departmana oglašen narančasti meteoalarm, a u nekima je prekinuta opskrba električnom energijom i poremećen je željeznički promet.

75.000 ljudi bez struje

Oko 75.000 potrošača bilo je jutros bez struje na zapadu i u središtu, objavio je operator mreže Enedis. Državna željeznička kompanija SNCF izvijestila je pak o teškoćama u prometu zbog drveća koje leži na prugama, prenosi Index.hr.

Ciklona nazvana Gerard je "zimska oluja tipična za ovo doba godine, ali zahtijeva poseban oprez", ističe Meteo France, koji predviđa "slabljenje njezinog intenziteta" u ponedjeljak poslijepodne.

Oko podneva Meteo France je u 14 departmana zadržao narančasti stupanj pripravnosti zbog jakog vjetra.

U priobalju, na rtu Raz u departmanu Finistere u Bretanji, na krajnjem zapadu zemlje, udari su dosezali 158 km/h. U Caenu u Normandiji tijekom jutra izmjereno je 119 km/h.

Nakon neuobičajene topline za siječanj, u Francuskoj je ovaj tjedan nastupilo zahladnjenje. Sljedećih dana na jugozapadu se očekuje druga oluja, Fien.

Narančasti alarm

U dvama departmanima u središnjem masivu proglašen je narančasti alarm zbog obilnog snijega koji je počeo padati u ponedjeljak ujutro i očekuje se da će se zadržati na tlu na visini od 600 do 800 m.

Obilan snijeg se očekuje i na manjim visinama u većini planinskih masiva, napose na jugu Središnjeg masiva, gdje već pada, u Alpama od 600 do 800 m, u Pirenejima od 1000 do 1200 m te na istoku, u Vogezima i u Jurskom gorju na 500 m.

Na sjeveroistoku snijeg se očekuje na visoravnima, na visini od 300 do 400 m. Nastavlja se pad temperature koja se ujutro uglavnom kreće od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva, a slab mraz se vraća na područja oko gorja.