Izbornik Zlatko Dalić bio je sretne ruke i u ždrijebu kvalifikacijskih skupina Eura 2020. u Dublinu. Hrvatska nogometna reprezentacija ni u jednom ciklusu dosad nije izvukla lakšu i neatraktivniju skupinu – s Walesom (19. na Fifinoj ljestvici), Slovačkom (27.), Mađarskom (51.) i Azerbajdžanom (107.).

U ovakvome društvu Daliću se pružaju neograničene mogućnosti eksperimentiranja i isprobavanja novih snaga, piše Vecernji.hr.

Naš je cilj proći skupinu bez obzira na imena suparnika. Nije lako, nije teško, imamo dva bliža putovanja u Slovačku i Mađarsku, a Wales je po imenu druga momčad, iza nas. Međutim, ne smijemo nikoga zapostaviti ili podcijeniti, moramo biti najbolji u tih kratkih osam mjeseci kvalifikacija, kazao je Dalić te dodao:
 
Velški izbornik Ryan Giggs pohvalio je naše predstave na Svjetskom prvenstvu te rekao da smo mi favoriti, no slaže se da bi skupina mogla biti neizvjesna. I ja očekujem veliku borbu. Slovaci su na prošlom Euru također prošli skupinu, kao i Mađari. Moramo vjerovati u sebe te poštovati i sebe i svoju kvalitetu, ipak smo mi druga reprezentacija svijeta. Naravno da sada svi žele igrati najbolje protiv nas i pobijediti, no mi moramo napraviti ono što moramo, biti među prve dvije momčadi skupine. Osim toga, imamo i dva slobodna termina za prijateljske utakmice, rekao je Dalić odmah nakon ždrijeba.

Nikoga ne podcijeniti

Iz Hamburga se javio Dalićev pomoćnik, legendarni napadač vatrenih Ivica Olić i komentirao ždrijeb.

S obzirom na to kakve su nam opasnosti prijetile u ždrijebu, ova nam je skupina itekako prihvatljiva. Ma da sam i sam mogao birati, ne znam bih li izabrao bolju skupinu od ove. Nijedna od ovih reprezentacija ne spada u vrh europskoga nogometa. Istina, nisam ih imao prilike ni gledati, ali teško da bi me netko od njih mogao impresionirati, kazao je Olić.

Najavljuje da će stručni stožer odmah krenuti u skauting suparnika.

Bez obzira na njihov rejting, nikoga ne smijemo podcijeniti. No, ne krijem da sam jako zadovoljan ishodom ždrijeba i da smo veliki favoriti, ne samo za plasman na Europsko prvenstvo nego za prvo mjesto u skupini, dodao je Olić.

I prvi Dalićev skaut, također bivši reprezentativac Ognjen Vukojević, tvrdi da je ovo “jedna od najlakših skupina koju smo ikad dosad imali”.

Uza sve poštovanje prema suparnicima naša reprezentacija i izbornik preiskusni su da bismo propustili ovakvu priliku. Svakoj utakmici pristupit ćemo s puno opreza i bez podcjenjivanja, i onda ne vidim gdje bismo mogli napraviti krivi korak. Iako su naši suparnici sigurno solidne momčadi, Hrvatska u ovoj skupini ima otvoren put prema Europskom prvenstvu. Ne vidim tko bi nam mogao biti ozbiljna prijetnja za osvajanje prvoga mjesta i plasmana na Europsko prvenstvo bez stresova, naglasio je Vukojević.

Nakon ovakvog ždrijeba vjerojatno nije pretenciozno od Zlatka Dalića da pokraj Velšana, Slovaka, Mađara i Azerbajdžanaca za godinu dana postane drugi hrvatski izbornik koji je cijeli kvalifikacijski ciklus odradio bez poraza. Do sada je to uspjelo samo Zlatku Kranjčaru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

I tom ciklusu jedan od suparnika Hrvatske bila je Mađarska.

Prosinečki protiv Mancinija

Podsjetimo, za izravan plasman na Europsko prvenstvo bit će dovoljno zauzeti jedno od prva dva mjesta u skupini. Kvalifikacije počinju u ožujku, a završavaju u studenome 2019. godine, dok će doigravanje biti odigrano u ožujku 2020. godine te će dati preostala četiri sudionika Europskog prvenstva.

U doigravanju će sudjelovati četiri puta po četiri reprezentacije koje se ne uspiju kvalificirati kroz skupine, na temelju poretka u svakom razredu Lige nacija. Umjesto izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog, koji se oporavlja od operacije, na ždrijebu u Dublinu bio je njegov pomoćnik, Zagrepčanin Gordan Ciprić.

BiH je u skupini s Italijom (izbornik Roberto Mancini), Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom.

Nismo imali neke specijalne želje prije izvlačenja. Sada kada smo doznali tko su nam protivnici možemo reći da smo mogli i bolje i lošije proći. Naša je ambicija plasirati se na Europsko prvenstvo 2020. godine i možemo biti zadovoljni skupinom, rekao je Ciprić, koji će, zajedno s Prosinečkim, pokušati BiH prvi put odvesti na kontinentalnu smotru.

Europsko prvenstvo 2020. godine igrat će se u 12 gradova.