Državni parlamentarci Nikola Lovrinović, Lazar Prodanović, Aida Baručija, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović sudjelovali su na današnjem okruglom stolu "Konkretan razgovor – 14 prioriteta Europske unije: s riječi na djela" održanom u Parlamentu Bosne i Hercegovine. 

Kako su priopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, na okruglom stolu u organizaciji fondacije Konrad Adenauer, Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i Mreže progresivnih inicijativa diskutirano je o Mišljenju Europske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, piše Večernji list BiH. 

Europska komisija je u svom mišljenju istaknula da će Bosna i Hercegovina morati, kako su naveli, temeljno poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za dobijanje kandidacijskog statusa za članstvo. 

Okrugli stol otvoren je uvodnim izlaganjima predstavnika delegacije EU u Bosni i Hercegovini Krassimira Nikolova i direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića. 

U ovim izlaganjima ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko mjeseci napravila, kako su istaknuli, značajne korake u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. 

Prema riječima uvodničara, pozitivne stvari ogledaju se u ispunjavanju uvjeta za održavanje izbora u Mostaru te uspostavljanja i usvajanja poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. 

Uvodničari su konstatirali da je učinjeno još pozitivnih koraka, poput usvajanja revidirane Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i usvajanja Strateškog okvira za reformu javne uprave na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te naglašeno da je potrebno usvojiti i relevantne akcijske planove u ovoj oblasti. 

Upozoreno je i na, kako su naglasili, činjenicu da je ostalo još dosta posla na ispunjavanju prioriteta, među kojima su usvajanje izmjena zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, kao i izmjena zakona o sukobu interesa i javnim nabavkama. 

Osim toga, rečeno je na okruglom stolu, potrebno je učiniti više na planu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te učiniti operativnom suradnju sa Europolom. U diskusiji tijekom okruglog stola sudjelovali su svi nazočni parlamentarci, kao i predstavnici nevladinog sektora, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.