Posljednjih godina napravljeni su veliki pomaci u području transplantacije organa, tkiva i stanica te primjene na ljudima, što ga čini jednom od velikih medicinskih priča o uspjehu modernog doba.

Transplantacija je u mnogim slučajevima jedino održivo liječenje za vraćanje bitnih funkcija i poboljšanje kvalitete života, na primjer vraćanjem vida pacijentima ili pomaganjem da ponovno steknu mobilnost. To također može značiti razliku između života i smrti za pacijente s krajnjim stadijem otkazivanja organa, razornim opeklinama ili rakom krvi.

Europski dan darivanja i presađivanja organa (EODD) prilika je da se podsjetimo koliko je važno darivanje i presađivanje organa, tkiva i stanica. Ovo je također sjajno vrijeme za slavlje kako darivatelja i njihovih obitelji koji dijele ono što je najdragocjenije u životu, tako i zdravstvenih djelatnika koji omogućuju transplantaciju organa, tkiva i stanica. Međutim, s druge strane, također se moramo sjetiti da potreba za darivateljima ostaje neispunjena i da previše pacijenata na listama čekanja umire prije nego što mogu primiti transplantaciju organa.

Zbog toga još jednom, u povodu EODD-a, Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) poziva sve da razmotre darivanje organa, tkiva i stanica te da o tome razgovaraju sa svojom užom obitelji i prijateljima, čineći njihove želje poznate. Ovo može napraviti stvarnu razliku, na više načina nego što možete zamisliti. Doniranjem se ublažavaju patnje pacijenata na listama čekanja i spašavaju životi: jedan pojedinačni darivatelj može spasiti do osam života putem donacije organa i spasiti ili poboljšati više od 100 drugih kroz donaciju tkiva.

Oko 300 pacijenta u  Bosni i Hercegovini, broj pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega, jetre i srca. Ove godine smo imali samo 8 transplantacija bubrega od živih srodnih donora. Zadnja kadaverična transplantacija (transplantacija od preminule osobe) bila je prije više od godine dana.

Europski dan darivanja organa i zahvale donorima, prilika je da se upozori na katastrofalno mali broj presađivanja organa u našoj zemlji, na veliki broj smrtnih slučajeva onih koji čekaju na transplantaciju i naravno, ovo je svakako prilika i da se zahvali donorima koji su se nesebično žrtvovali kako bi spasili živote svojih najdražih i najbližih članova obitelji. Posebna zahvala ide obiteljima preminulih donora koji su u najtežim trenucima rekli „DA“ i tako spasili veliki broj života teško bolesnih pacijenata.

Jeste li znali?

U Europi 5 novih pacijenta svaki 60 minuta dođe na listu čekanja!

U Europi 20 pacijenta umre svaki dan ne dočekavši transplantaciju organa!

U Europi u 2021.g urađeno je 36000 (trideset šest tisuća ) transplantacija.

Na temelju odluke Vijeća Europe. Europski dan donacije i transplantacije organa obilježava se svake druge subote u mjesecu Listopadu.