Oko 175.000 migranata zatražilo je azil u Njemačkoj između siječnja i srpnja ove godine, objavila je vlada u izvještaju u utorak, javlja Anadolu.

Broj zahtjeva za azil povećan je za skoro 78 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju posljednji podaci Federalnog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF).

Sirijci i Afganistanci su dvije najveće grupe tražilaca azila, sa 51.692, odnosno 31.334.

Njemačke vlasti su od siječnja razmotrile više od 153.912 zahtjeva za azil, a 51,7 posto podnositelja zahtjeva dobilo je status izbjeglice ili određenu zaštitu.

Njemačka, najveća europska ekonomija, i dalje je glavna destinacija za migrante i tražitelje azila koji pristižu u Europsku uniju (EU).

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann rekao je ranije da bi se brojke mogle dodatno povećati u narednim mjesecima i da bi do kraja godine mogle dostići 400.000.

Lokalne vlasti se žale da nemaju dovoljno sredstava za stambeno zbrinjavanje i socijalnu podršku novim tražiteljima azila.

Njemačka je 2022. godine primila četvrtinu (25 posto) zahtjeva za azil u EU, a potom slijede Francuska (16 posto), Španjolska (12 posto), Austrija (11 posto) i Italija (9 posto).