Najmanje 130 djece podrijetlom iz država zapadnog Balkana još je uvijek u izbjegličkim kampovima u Siriji, nastalim nakon pada terorističke Islamske države (IS), a proces njihove repatrijacije odvija se vrlo sporo ili je potpuno blokiran, objavila je u ponedjeljak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Ovaj portal specijaliziran za praćenje sudskih procesa te pravna pitanja podsjetio je kako su početkom veljače Ujedinjeni narodi pozvali države da osiguraju povratak svojih građana iz prenatrpanih kampova na sjeveroistoku Sirije, prenosi Hina.

Procjena je kako u tim kampovima uspostavljenim nakon poraza Islamske države boravi približno 27 tisuća izbjeglica, od čega je 19 tisuća iz Iraka te 8 tisuća iz drugih zemalja, uključujući one na zapadnom Balkanu.

BIRN je prikupio informacije koje pokazuju kako je među 130 djece podrijetlom iz te regije, koje su tamo odveli roditelji koji su se pridružili IS-u, najviše onih čija je matična država BiH, a riječ je o njih približno 70, dok je podrijetlom iz  Albanije oko 40 djece. 

Posljednja organizirana repratijacija državljana BiH pa tako i djece iz sirijskih kampova u matičnu državu organizirana je u prosincu 2019. Tada su u suradnji s vladom SAD zračnim mostom u BiH stigle 24 osobe. Među njima je bilo 11 muškaraca koji su se borili u redovima islamističkih terorista, a protiv svih su podignute optužnice za terorizam i oni su suočeni sa sudskim procesima.

Šest žena i 11 djece koji su tada također stigli u BiH uključeni su u posebno osmišljeni program rehabilitacije.

Psihologinja Elma Omersoftić kazala je kako je među tom djecom njih troje školskog uzrasta te kako su se ona dobro uklopila u obrazovni sustav, a njihovim je majkama osigurana psihološka potpora kako bi i same mogle pomoći svojoj djeci da se uklope u novu sredinu i prevladaju ratne traume.

No od prosinca 2019. godine nitko se od državljana BiH nije organizirano vratio u zemlju iz Sirije i Iraka, a ne postoji nikakva komunikacija između bosaskohercegovačkih vlasti i kurdskih snaga kojom bi se to osiguralo.

U vladi Sjeverne Makedonije raspolažu informacijama kao se u izbjegličkim kampovima sada nalazi dvadesetak djece koja čekaju repatrijaciju u matičnu državu, a Crna Gora ima podatke o dvoje djece iz te zemlje koja su u sličnoj situaciji.

Sjeverna Makedonija je 2020. usvojila nacionalni program integracije i resocijalizacije povratnika iz Sirije i Iraka kroz koji bi trebao proći oko 150 osoba od kojih se 80 do sada vratilo u zemlju, a 27 je podvrgnuto kaznenom progonu zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima.

U Crnu Goru vratilo se deset osoba i svi su oni pod posebnim nadzorom vlasti u toj zemlji. 

O državljanima Srbije koji su bili povezani s Islamskom državom nema dostupnih podataka, no BIRN procjenjuje kako ih je u kampovima u Siriji trenutačno najmanje 20.