Troškovi Olimpijskih igara u Brisbaneu 2032. godine vjerojatno će premašiti procjenu od 5 milijardi australskih dolara (3,72 milijarde dolara USD), rekao je u utorak ministar sporta Richard Colbeck, prenosi HINA.

Savezna vlada obećala je da će pokrit polovinu troškova trećih ljetnih olimpijskih igara koje će se održati u Australiji, a najveći dio troškova bit obnova kriket-stadiona Gabba, koja će koštati milijardu dolara i na kojem će se održati svečanosti otvaranja i zatvaranja, kao i atletiku.

"To će vjerojatno biti nešto više od pet milijardi, s obzirom na prometnu infrastrukturu i infrastrukturu za Igre", rekao je Colbeck za radio postaju 4BC u Brisbaneu, dodavši kako tek treba napraviti strategiju izgradnje grada.

Organizatori u Pekingu imali su čak i operativnu dobit od održavanja Olimpijskih igara 2008., ali su ukupni troškovi grada, uključujući novu zračnu luku i podzemnu željeznicu, kao i zatvaranje tvornica, procijenjeni na 40 milijardi dolara.

Brisbane nije imao izravnog protukandidata, već je pobijedio u konkurenciji gradova i zemalja koji su javno iskazali zanimanje za domaćinstvo OI, a to su bili Indonezija, Budimpešta, Kina, Doha te njemačko Ruhrsko područje. No, nitko nije morao prolaziti skup proces prezentacije svoje kandidature, jer je nakon inicijalnih razgovora sa svim zainteresiranima Brisbane proglašen poželjnim domaćinom.

Glavni grad australske savezne države Queensland pridobio je naklonost članova MOO-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu i mnogo izgrađenih objekata koji će biti korišteni za olimpijska natjecanja, a tu su i financijska jamstva da će organizacija Igara biti podržana od svih državnih razina te privatnog sektora. Nije zanemarivo ni to što je Brisbane već bio domaćin brojnih velikih sportskih natjecanja, uključujući i Igre Commonwealtha 2018., a sportašima bi na ruku trebali ići i povoljni klimatski uvjeti.