Mnoštvo ljudi je sinoć ispunilo ulice izraelskog grada Tel Aviva nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra obrane zbog njegovog protivljenja planiranoj reformi pravosuđa. Prosvjednici su mahali izraelskim zastavama, skandirali "demokracija" te blokirali ulice i mostove.

Prosvjednici su na nekoliko mjesta na autocesti Ayalon zapalili vatru, zbog čega je gusti, crni dim sukljao u zrak. Okupljali su se i pored autoceste, gdje su palili staro željezo i drva, pri čemu je bilo izrazito malo policijskih snaga, piše CNN.

Politička kriza u Izraelu produbila se jučer, kada je Netanyahuov ured priopćenjem najavio smjenu ministra obrane Yoava Gallanta jer je prvi član vlade koji je pozvao na privremenu obustavu kontroverznih planova za preuređenje sudskog sustava zemlje. "Premijer Benjamin Netanyahu odlučio je smijeniti ministra obrane Yoava Gallanta s njegove dužnosti", stajalo je u priopćenju.

"Kada kuća gori, ne pitate tko je u pravu"

Gallant se založio za zaustavljanje pravosudnih reformi u govoru u subotu navečer, kada je Netanyahu bio izvan zemlje, u službenom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki vojni rezervisti obećali su povući se iz svoje službe protiveći se planovima, za koje kritičari kažu da bi potkopali neovisnost pravosuđa. Gallant je rekao da bi nastavljanje s provedbom plana moglo ugroziti sigurnost Izraela.

Dok su se prosvjednici okupili u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, tri ministra izraelske vlade, svi članovi Netanyahuove stranke Likud, sugerirali su da bi Netanyahu trebao zaustaviti zakon o reformi pravosuđa.

"Kada kuća gori, ne pitate tko je u pravu, nego prolijete vodu i spasite njezine stanare. Ako premijer odluči zaustaviti zakon kako bi spriječio raskol stvoren u narodu, moramo podržati njegov stav", napisao je na Twitteru ministar kulture i sporta Miki Zohar.

Policija pokušala rastjerati prosvjednike vodenim topovima

A ministar gospodarstva Nir Barkat, bivši gradonačelnik Jeruzalema, sugerirao je da bi Netanyahu trebao "zaustaviti i preračunati" svoj plan restrukturiranja, upozoravajući da je on zemlju doveo na rub građanskog rata. "Reforma je neophodna i mi ćemo je učiniti, ali ne po cijenu građanskog rata", poručio je Barkat.

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett također je pozvao Netanyahua da obustavi planiranu reformu pravosuđa i poništi smjenu ministra obrane. "Pozivam premijera da povuče Gallantovo pismo o razrješenju, obustavi reformu (pravosuđa) i uđe u mirovanje pregovora do Dana neovisnosti", rekao je Bennett.

Prosvjedi su se u Tel Avivu prorijedili oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu. Slike s mjesta događaja pokazuju kako snage sigurnosti vodenim topovima pokušavaju rastjerati okupljene prosvjednike. Policijski glasnogovornik rekao je za CNN da se policija priprema za rastjerivanje prosvjednika iz južnog Ayalona u blizini čvorišta Hashalom i pozvao je prosvjednike da napuste autocestu.

"Izraelski premijer je opasnost za sigurnost Izraela"

Komentari sada otpuštenog ministra obrane Gallanta, koji je član Netanyahuove stranke Likud, uznemirili su ionako delikatno uravnoteženu koalicijsku vladu. Dužnosnik u Netanyahuovom uredu rekao je da je premijer izgubio povjerenje u Gallanta, dodajući da on nije unaprijed razjasnio komentare i "tako je sabotirao napore da se postigne rješenje".

U svom govoru u subotu Gallant je naglasio da je privremena obustava provedbe reforme potrebna "zbog sigurnosti Izraela", navodeći kao primjer odbijanje nekih rezervista Izraelskih obrambenih snaga da treniraju u znak prosvjeda protiv vladinih planova. "Sigurnost Države Izrael uvijek je bila i uvijek će ostati misija mog života", naglasio je Gallant u objavi na Twitteru.

Bivši izraelski premijer Yair Lapid je na Twitteru napisao da Netanyahu može otpustiti ministra, ali "ne može otpustiti narod Izraela koji se suprotstavlja ludilu koalicije". "Izraelski premijer je opasnost za sigurnost Države Izrael", uvjeren je Lapid.

Vlada bi trebala dobiti kontrolu nad imenovanjem sudaca

Izraelski generalni konzul u New Yorku Asaf Zamir podnio je ostavku kao odgovor na Netanyahuovu odluku da otpusti Gallanta. Odluku o ostavci je objavio na Twitteru, a Netanyahuov potez je nazvao "opasnom odlukom" i dodao da je "postao sve više zabrinut politikom nove vlade, a posebno reformom pravosuđa koju vodi".

"Vjerujem da ova reforma potkopava same temelje našeg demokratskog sustava i prijeti vladavini prava u našoj zemlji", napisao je Zamir. Prema predloženoj reformi, vlada bi imala kontrolu nad imenovanjem sudaca, a parlament bi dobio ovlasti poništiti odluke Vrhovnog suda.

Vlada tvrdi da su promjene ključne za obuzdavanje Vrhovnog suda, koji smatraju izoliranim i elitističkim sudom koji više ne predstavlja izraelski narod. Protivnici kažu da planovi ugrožavaju temelje izraelske demokracije. Prosvjed vojnih rezervista smatra se posebnom zabrinjavajućim za izraelsku vladu jer oni redovito prolaze obuku, čak i u mirnodopskim uvjetima.

Izraelskom premijeru se sudi zbog korupcije

Izraelski krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir pozvao je Netanyahua da otpusti Gallanta nakon njegovog govora u subotu. "Gallant je večeras popustio ucjenama i prijetnjama svih onih anarhista koji pozivaju na otpor i koriste (Izraelske obrambene snage) kao alat za pregovaranje", tvitao je Gvir.

"Gallant je izabran glasovima desničarskih birača i u praksi promiče lijevu agendu. U trenutku istine srušio se pod pritiskom medija i prosvjednika. Pozivam premijera da ga smjesta smijeni", dodao je. Glavni državni odvjetnik je optužio Netanyahua da je postupio nezakonito i prekršio sudski nalog o sukobu interesa rekavši da će se osobno uključiti u reformu pravosuđa.

Dio prijedloga zakona, kojim se sudovima zapravo oduzima ovlast da proglase premijera nepodobnim za dužnost, već je proguran. Kritičari kažu da Netanyahu gura promjene zbog vlastitog suđenja za korupciju u tijeku, ali Netanyahu to negira. Sam Netanyahu nije dao naznake da će odustati.  

Netanyahu i saveznici imaju 64 ruke u Knessetu

U govoru u četvrtak najavio je da će se pozabaviti zabrinutostima "obje strane", ali je obećao da će nastaviti s reformskim planovima. Zastupnik Likuda Danny Danon rekao je da je prerano znati ima li u stranci dovoljno pobunjenika da zaustave zakon. "Znat ćemo tek u ponedjeljak", smatra Danon.

Netanyahu i njegovi saveznici kontroliraju 64 mjesta u zakonodavnom tijelu od 120 mjesta, pa bi u teoriji pet Likudovih pobunjenika moglo lišiti koaliciju apsolutne većine. Ali zastupnici mogu biti suzdržani ili biti odsutni, smanjujući broj glasova potrebnih za usvajanje zakona.