Prema analizi koju je objavio Institute for the study of war (ISW) ruski nacionalisti i časnici sve češće kritiziraju ruske vlasti zbog neuspjeha 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini. Zaključci jednog od najuglednijih američkih instituta za proučavanje vojnih sukoba upozoravaju kako Sveruska skupština časnika – organizacija ruskih ratnih veterana – traži reformu ruskog vojnog sustava te su pozvali predsjednika Putina da proglasi rat Ukrajini te provede mobilizaciju. Zaključak je Skupštine kako se nakon tri mjeseca pokazuje da ciljevi 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini nisu realizirani, što je potpuno jasno nakon debakla prilikom pokušaja prelaska rijeke Siverski, koji je prema tvrdnjama ISW-a šokirao ruske vojne promatrače.

Kod prelaska rijeke uništen je cijeli ruski taktički bataljun, nakon čega su ruski analitičari i časnici okupljeni u Skupštinu pozvali Putina da prestane inzistirati na 'denacifikaciji' Ukrajine te prepozna rat u Ukrajini kao borbu za ruske povijesne teritorije i pozicije u globalnom poretku. Ruski časnici, nadalje, zatražili su opću mobilizaciju u svim ruskim regijama koje graniče s teritorijem članica NATO saveza, uključivši i Ukrajinu. Uz to, zahtijevaju osnivanje jedinica teritorijalne obrane te produženje obaveznog služenja vojnog roka s jedne na dvije godine. Zatražili su i formiranje vojnih administracija na osvojenim teritorijima u Ukrajini, a ta vojna uprava bila bi superiorna civilnim vlastima. Ruski nacionalisti i veterani još bi malo pojačali strahovladu: zatražili su smrtnu kaznu za dezertere.

Ugledni ISW nema jasnog zaključka o tome kako tumačiti zahtjeve ruskih časnika i veterana koje su u pismu poslali Vladimiru Putinu. Moguće je, spekuliraju, kako tako Kremlj preko veteranske organizacije priprema teren za radikalizaciju vojnih operaciju u Ukrajini, ali se trenutačno ipak čini kako se toga pribojavaju zbog moguće negativne reakcije javnosti, kao i zbog krupnih nedostataka ruskog mobilizacijskog sustava. No treba podsjetiti kako je upravo Skupština ruskih časnika i veterana bila ta koja je pozvala Putina da prepozna nezavisnost 'ruskih teritorija' u Ukrajini, što je bila ključna javna priprema ruske invazije.

U ovom kontekstu ISW navodi kako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu prije nekoliko dana najavio formiranje 12 novih jedinica za 'Zapadne vojne distrikte', što bi trebao biti odgovor na širenje NATO saveza. Rusija očigledno ide u neku vrstu reforme odnosno prilagodbe svojeg vojnog sustava, ali je još nejasno što to točno znači. Najava osnivanja novih vojnih ešalona otvara pitanje kako će oni biti popunjeni; hoće li doći do preraspodjele postojećeg ljudstva ili do masovne mobilizacije? Pri tome ukrajinske obavještajne službe tvrde kako su Rusi već počeli povlačiti stare T-62 tenkove kako bi formirali nove bataljune, kako bi osigurali postojanje vojne pričuve za veliku bitku kod Severodonjecka. ISW procjenjuje kako moguća ruska mobilizacija ipak neće dovesti previše spremnih vojnika u Ukrajinu zbog niske razine pripremljenosti rezervista, odnosno premalo vojnih vježbi.

Osim što je Kremlj pod sve češćom kritikom ruskih vojnih analitičara, bivših časnika i veterana, više ne šute niti predstavnici pojedinih ruskih regija. Tako je kaliningradski guverner Anton Alikhanov javno rekao kako je rat u Ukrajini prekinuo uobičajene rute transporta te zaustavio građevinske radove u regiji. Takve kritike bile su donedavno vrlo rijetke, pa i nezamislive.

S druge strane, u Rusiji se održava i kakav takav otpor onih koji su protivnici rata u Ukrajini. Zabilježeno je više napada na ruske časnike zadužene za regrutiranje, a ruski Telegram izvijestio je kako je neidentificirani napadač bacio Molotovlje koktel na ured za regrutaciju u Udmurtija regiji. Prije toga zabilježen je incident s pucanjem u Irkutsk oblasti, ali se radilo o upotrebi zračnog oružja. Ukupno su ukrajinske obavještajne službe prebrojile 12 napada na ruske časnike za regrutaciju od početka rata, od toga ih se pet dogodilo u zadnjim tjednima.

Rast nezadovoljstva u Rusiji ne iznenađuje jer zemlja prema procjenama britanskog Ministarstva obrane trpi gubitke onima koje su imali tijekom devetogodišnjeg ratovanja u Afganistanu, piše Jutarnji.hr.