Velika novost priprema se za visoka učilišta u Hrvatskoj od iduće akademske godine.

Na raspolaganju će napokon imati softver koji bi trebao spriječiti plagiranje, odnosno koji će omogućiti provjeru autentičnosti svih znanstvenih, diplomskih i drugih završnih radova.

Softver će financirati Ministarstvo znanosti na prijedlog Sveučilišnoga računskog centra. Mnogi u akademskoj zajednici, od profesora, znanstvenika do studenta, slažu se – plagiranju treba stati na kraj.
 
Dio visokih učilišta već je odavno reagirao i krenuo u nabavu softvera za provjeru autentičnosti. Među njima su riječko i osječko Sveučilište, piše HRT.

Ono što se sada mijenja je da se nabavlja nacionalna licenca i nabavit će se dva softvera tako da će učilište samo odrediti koji od ta dva želi i što se tiče alata više nema prepreke da svako visoko učilište u svoje procedure ugradi provjeru autentičnosti, kazao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra SRCE.

Naravno, poznata autonomija visokih učilišta daje im slobodu izbora – mogu se koristiti tim alatima, ali i ne moraju.

Oni koji se odluče, vrlo brzo mogu otkriti je li riječ o plagiranju i u kojoj mjeri.

Tako je odzvonilo pustim raspravama je li netko plagirao ili nije, sve se vrlo brzo može doznati, a mentorima, raznim povjerenstvima i samim autorima radova – skratiti će muke.