Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za liječenje raka krvi koji potiče imunosni sustav da se uspješnije bori protiv zloćudnih stanica te produljuje razdoblja smanjenog intenziteta bolesti za pet mjeseci, prenosi Business Insider. Lijek registriran pod nazivom elotuzumab razvile su biofarmaceutske tvrtke Bristol-Myers Squibb (BMS) i AbbVie, a prema najavi na tržištu će se naći pod nazivom - empliciti.

To je već 40. novi lijek što ga je FDA odobrila tijekom ove godine, a treći koji je odobren u posljednji mjesec dana za liječenje ove vrste karcinoma. Kako navode stručnjaci, empliciti će se u liječenju koristiti zajedno s još dva lijeka koje su oboljeli od multiplog mijeloma prethodno primali.

Podsjetimo, multipli mijelom je progresivna zloćudna hematološka bolest, kod koje dolazi do bujanja plazma stanica koje se nekontrolirano množe u koštanoj srži. Bolest se u organizmu manifestira rastom i širenjem tumora, prvenstveno u koštanoj srži, ali je prati i niz komplikacija zbog kojih se povećava gustoća krvi, pada imunitet, pa je organizam podložniji infekcijama, te dolazi do oštećenja bubrega i kostiju, piše Slobodna Dalmacija.

Empliciti aktiviraju imunosni sustav organizma koji odbija kancerogene stanice, a klinička testiranja u kojima je sudjelovalo više od 600 pacijenata pokazala su da je novi lijek u kombinaciji s Revlimidom (lenalidomid) i deksametazonom znatno učinkovitiji nego prethodna terapija samo revlimidom i deksametazonom. Dosadašnja testiranja novog lijeka čiji su rezultati objavljeni u uglednom časopisu "New England Journal of Medicine" također su pokazala smanjen rizik od napredovanja bolesti i smanjenje smrtnog ishoda za 30 posto.

"Empliciti djeluje na drukčiji, učinkovitiji način, izravno napadajući stanice mijeloma te potiče 'natural killer' (NK) stanice da unište stanice mijeloma", kazala je glasnogovornica Bristol-Myers Squibba, piše Slobodna Dalmacija.

Učestalost multiplog mijeloma iznosi 2-4 oboljela na 100.000 stanovnika. Odnos muškaraca i žena je 1,6:1, a čak je dvaput češći kod ljudi crne boje kože.

Bolest je najučestalija kod starije populacije i povezuje se s procesom starenja čija je posljedica smanjenje imunosnog nadzora organizma nad nastankom zloćudnih tumora, a među uzročnicima spominju se kromosomski i genetski čimbenici, zračenje te neki toksični čimbenici osobito kod zaposlenih u poljoprivredi, industriji nafte, kožnoj industriji i kozmetologiji.